News

Komentari 14

Institut za rat: 'Ruski napredak je spor, a sezona blata će još više otežati njihovu ofenzivu'

Institut za rat: 'Ruski napredak je spor, a sezona blata će još više otežati njihovu ofenzivu'

Jedan istaknuti vojni bloger upozorio je da ruske snage ne bi trebale upasti u zamku pokretanja višestrukih ofenzivnih operacija kao u proljeće 2022., nego bi se trebale fokusirati na postupno napredovanje

Već nekoliko tjedana predviđa se velika ruska ofenziva kojoj je cilj doći zapadnih granica regije Donjeck. Za sada, ruske snage ipak napreduju sporo. Stiže sezona blata u kojoj se topi snijeg i time stvara blatnjave uvjete što će dodatno usporiti napredak, naveo je danas američki institut za rat (ISW).

Ruse brine i nemogućnost brzog napredovanja u više smjerova u zadanom roku.

- Jedan istaknuti vojni bloger upozorio je da ruske snage ne bi trebale upasti u zamku pokretanja višestrukih ofenzivnih operacija kao u proljeće 2022., nego bi se trebale fokusirati na postupno napredovanje - piše ISW.

Smatra se kako bi slabljenje ukrajinskih snaga ipak trebao biti prioritet pred pokretanjem novog napada.

Njemački  kancelar Olaf Scholz, dan uoči posebnog summita EU-a, poručio je kako će Europa još jednom pooštriti sankcije Rusiji uoči godišnjice početka ruske invazije na Ukrajinu kao poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

- Putin neće postići svoje ciljeve - ni na bojnom polju ni kroz diktirani mir - rekao je Scholz u obraćanju Bundestagu, donjem domu parlamenta. Dodao je da će EU podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno u ratu koji je počeo 24. veljače prošle godine.

Najčitaniji članci