Obavijesti

News

Komentari 100

'Invazija' azijskih bubamara: Šire se brzo širom Hrvatske...

'Invazija' azijskih bubamara: Šire se brzo širom Hrvatske...
4

NAPAST: U Belgiju su je dovezli s Tajvana. Ubrzo se prilagodila našim krajevima i raširila. Ulazi u kuće kako bi lakše prezimila, a u korist joj ide i jako blaga jesen

VIDEO

Rezao sam palete drva stabla koje sam srušio prije mjesec dana. Kad sam ih pomaknuo, na tri komada se nalazilo puno bubamara, rekao nam je Ivan Babić.

Fotografije je napravio u petak oko 12 sati u dugoselskom naselju Kopčevec. Dodaje da ih je stresao i nastavio raditi. Slično iskustvo doživio je i naš drugi čitatelj koji je životinjice fotografirao u subotu oko 14 sati u Ruškovici kraj Popovače.

- Išao sam prozračiti klijet u vinogradu jer je sve zatvoreno. Kako sam otvorio vrata, na drvetu sam ugledao puno bubamara. Sve su bile jedne na drugoj. Nekoliko ih je palo, a ostale su se razbježale - opisao nam je čitatelj. Napomenuo je kako ih nije dirao rukama, a u vinogradu nije bio mjesec dana.

- Nisam mogao ni pomisliti da će ih toliko biti na hrpi. Neke su crvene s bijelim ili crnim točkicama, druge žute s crnim točkama, a treće crne - zaključuje naš čitatelj.

Vlatka Mičetić Stanković, kustosica Hrvatskog prirodoslovnog muzeja, pojašnjava kako se azijska bubamara ili harlekinska božja ovčica prvi put kod nas pojavila prije osam godina.

- Potječe iz Tajvana, a dovedena je u Belgiju zbog kontrole božjih ušiju. Brzo se prilagodila uvjetima u ovom staništu. Zabrinjava što je u sve većem broju prisutna svugdje. Sklona je zavlačenju u kuću kako bi lakše prezimila, a u korist joj ide i blaga jesen - objašnjava Mičetić Stanković. Dodaje kako se za razliku od nje naša božja ovčica skriva pod lišćem ili korom. Smatra da bi u budućnosti mogla stvarati probleme našim vinogradarima, kao što je to slučaj u SAD-u.

- Ondje je prisutna na grožđu i ne mogu se je otarasiti pa im završava u moštu. Budući da ispušta tekućinu koja je gorkasta, uništava okus vina. Vinogradari su na nju ogorčeni - kaže Mičetić Stanković. Stručnjaci s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu kažu kako je u Europu dovedena za biološko suzbijanje, ali je izbjegla kontroli.

- Nema zapreka da se razvija, a razmnožava se jako brzo. Uskoro ćemo možda s njom imati problema - upozoravaju s Agronomskog fakulteta.

Stalno stižu pozivi

U Zavod za javno zdravstvo Istre posljednjih dana stalno stižu pozivi o bubamarama u naselju Sutivanac, Rajki, Rojnići, Foli, Pinezići, Muntić, Kanfanar i Šišan. U Dalmaciji su primijećene od Solina, Klisa, Trilja do Baške Vode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'
OTKRILI JOJ KVRŽICU NA MOZGU

Studentica mislila da je muči mamurluk, u bolnici je doživjela šok: 'Imaš još 12 mjeseci života'

Ne mogu mi reći koliko mi je vremena ostalo, jer ne mogu napraviti biopsiju zbog pozicije tumora. Da odem na biopsiju, vjerojatno bi ostala paralizirana. Ne znam koliko mi je mjeseci ostalo, kaže Ella..
VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku
NEVRIJEME U SLAVONIJI

VIDEO Heroj iz Sl. Broda: Spasio je čovjeka koji je zapeo u poplavljenom podvožnjaku

Hrvoje Mužević nedavno je preživio moždani udar, skinuo više od 50 kila, a njegova doga Darko prošlog tjedna osvajao je titule na Svjetskoj izložbu pasa