Obavijesti

News

Komentari 10

Ipak ima zemlje za starce: Ako nemaju internet sad imaju broj na koji mogu zvati za testiranje

Ipak ima zemlje za starce: Ako nemaju internet sad imaju broj na koji mogu zvati za testiranje

Prošlo je tjedan dana otkad smo pisali o tri umirovljenice: Anđelki, Slavici i Milki, koje se ne bi same mogle prijaviti na testiranje za COVID-19 jer nemaju internet niti nekoga tko bi im pomogao

VIDEO

Pitali smo prvo Hrvatski zavod za javno zdravstvo postoji li alternativni način za građane kao što su Milka, Anđelka i Slavica. Odgovor je bio:

- Ne postoji. Vidite, to bismo trebali napraviti...

Poslali smo upite na sve strane i pričekali tjedan dana u nadi da će se nešto promijeniti. Ipak je u Zagrebu u proteklih tjedan dana zabilježeno 4195 novih slučajeva. 

POGLEDAJTE VIDEO: Rekordan broj novih slučajeva u Hrvatskoj 

Pokretanje videa...

KORONAVIRUS 05.11. 00:55

5 upita kasnije...

Iz HZJZ-a su nas uputili na stranicu koronavirus.hr i ljude koji rade na njoj. Prvo su ostali u čudu zašto njih to pitamo, a naknadno su nam se javili i uputili nas na Nastavni zavod za javno zdravstvo 'Dr. Andrija Štampar'. Iz Štampara su nam ubrzo odgovorili:

 - Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ uveo je online naručivanje za sve osobe koje se žele testirati na COVID-19 infekciju kako bi se izbjegle gužve i ubrzala cjelokupna procedura, s obzirom na trenutno izrazito nepovoljnu epidemiološku situaciju. Što se tiče prijave starijih osoba putem online platforme, a koje nemaju pristup internetu ili se ne znaju služiti računalom, apelira se na pomoć članova njihovih obitelji i/ili prijatelja. Ako to nije moguće iz bilo kojeg razloga, osobe starije životne mogu se javiti u COVID ambulante Grada Zagreba (Dom zdravlja Zagreb-Centar, Dom zdravlja Zagreb-Istok i Dom zdravlja Zagreb-Zapad).

'A kako ćemo se mi stariji, bez interneta, prijaviti za testove?'
'A kako ćemo se mi stariji, bez interneta, prijaviti za testove?'

Zvuči super, no problem je što tri junakinje naše priče, baš kao i na stotine njihovih vršnjaka, nemaju članove obitelji koji bi im pomogli. S obzirom na to da su navedene ambulante pod kontrolom Grada Zagreba, kao njihovog osnivača, javili smo se i Gradskom uredu za zdravstvo. 

 - Umirovljenici koji se trebaju testirati kao i svi ostali građani, mogu se javiti svojim izabranim liječnicima obiteljske/opće medicine i u COVID -19 ordinacije preko kojih će dobiti termin za testiranje, ako za isto postoji indikacija - stoji u odgovoru Grada. 

Zagreb: Izdvojena lokacija u Sigetu gdje se građani mogu testirati na COVID-19

Pomalo zbunjujuć odgovor s obzirom na to da je prijavljivanje preko aplikacije uvedeno kako bi se smanjile gužve na punktu za testiranje bez da se stavi dodatan teret na liječnike obiteljske medicine. Uostalom, i sami naši sugovornici su nam se požalili da ne mogu dobiti na telefon svoje obiteljske doktore, jer su i oni pretrpani.

Kad ne znaš gdje bi, obrati se glavnome

Kako smo već u ovom trenutku izgubljeni u tome tko je nadležan za što i dobivamo odgovore koji su pomalo kontradiktorni razlogu uvođenja aplikacije, obratili smo se i ministru zdravstva, Viliju Berošu. 

Uvode se jeftini i brzi testovi na COVID: 'Oni će biti za bolesnike koji već imaju simptome virusa'
Uvode se jeftini i brzi testovi na COVID: 'Oni će biti za bolesnike koji već imaju simptome virusa'

 - Liječnici obiteljske medicine su u obvezi naručiti sve one bolesnike kod kojih postoje indikacije za naručivanje, sukladno smjernicama HZJZ-a. To je uobičajena praksa. Nastavni zavod za javno zdravstvo Grada Zagreba od ponedjeljka ima otvoren call-centar za one građane koji se žele naručiti i telefonski bez web aplikacije - odgovorio nam je ministar. 

I zaista, na službenim stranicama Nastavnog zavoda za javno zdravstvo 'dr. Andrija Štampar' stoji da se 'radi unapređenja praćenja osoba koje su bile u kontaktu s osobama oboljelim od koronavirusa' uvode tri telefonska broja, a glasnogovornica 'Štampara' potvrdila nam je da se stariji građani bez pristupa internetu i bez pomoći, mogu naručiti preko ovih brojeva:

01/46 96 308

01/55 63 102

01/46 96 315

Veliki korak za sve one umirovljenike koji nemaju nikoga. One koji se zaraziti mogu u trgovini, parku, tramvaju...na svim mjestima na koja moraju ići jer nemaju nikoga tko bi umjesto njih obavio sve što im treba za normalan život. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa