News

Komentari 1

Iran: IAEA neće dobiti snimke nuklearnih lokacija jer je istekao sporazum o nadzoru

Iran: IAEA neće dobiti snimke nuklearnih lokacija jer je istekao sporazum o nadzoru

Teheran nikada neće predati snimke iz unutrašnjosti nekih iranskih nuklearnih lokacija Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) jer je istekao sporazum o nadzoru, rekao je predsjednik iranskog parlamenta

Sporazum je istekao. Međunarodna agencija za atomsku energiju nikad neće pristupiti podacima, a snimke će ostati u posjedu Irana, rekao je Mohamad Baker Kalibaf, a prenijeli su iranski državni mediji.

Odluka bi mogla dodatno zakomplicirati pregovore između Irana i šest glavnih sila o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine. Prije tri godine, tadašnji američki predsjednik Donald Trump izašao je iz dogovora te uveo Teheranu sankcije, nakon čega je Iran počeo prekoračivati nametnuta ograničenja nuklearnog programa. 

IAEA i Teheran su u veljači postigli privremeni dogovor o tri mjeseca nuklearnog nadzora, koji je potom 24. svibnja produžen za mjesec dana. Prema tom sporazumu, podaci se prikupljaju na način koji bi se mogao usporediti s 'crnom kutijom', a IAEA im može pristupiti tek naknadno. 

Agencija UN-a u petak je od Irana tražila brzi odgovor o tome hoće li produžiti dogovor o nadzoru koji je istekao u noći na petak. Iran je u srijedu izjavio da će Vrhovno vijeće nacionalne sigurnosti odlučiti o obnovi sporazuma tek nakon što on istekne. 

Američki državni tajnik Antony Blinken u petak je kazao da će eventualna odluka Teherana da ne produži sporazum o nadzoru predstavljati ozbiljan problem za sveobuhvatne pregovore.

Strane uključene u pregovore o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma koji su počeli u travnju u Beču smatraju da se prije obnove nuklearnog dogovora moraju riješiti neka važna pitanja.

Najčitaniji članci