Obavijesti

News

Komentari 3

'Iran je spreman surađivati s EU o nuklearnom sporazumu'

'Iran je spreman surađivati s EU o nuklearnom sporazumu'
1

Europska unija odlučna je očuvati međunarodni nuklearni sporazum iz  2015. koji je s Iranom potpisalo šest svjetskih sila, rekao je Borrell. Njegov dolazak organiziran je nakon nove eskalacije napetosti

VIDEO

Iran je spreman surađivati s Europskom unijom u rješavanju sporova iz nuklearnog sporazuma, rekao je predsjednik Hasan Rohani na sastanku sa šefom europske diplomacije Josepom Borrellom koji je u Teheranu pokušao smanjiti napetosti.

- Islamska Republika Iran još je spremna surađivati s Europskom unijom u rješavanju pitanja i uvijek kada je suprotna strana spremna ispuniti preuzete obveze tako će i Iran činiti - rekao je Rohani na sastanku s Borrellom u ponedjeljak navečer, prenio je Reuters.

Iranski putnički avion promašio je pistu pa završio na autoputu
Iranski putnički avion promašio je pistu pa  završio na autoputu

Borrellov dolazak organiziran je nakon nove eskalacije napetosti između Irana i Sjedinjenih Država koji su u siječnju bili na rubu rata drugi put u samo sedam mjeseci pošto je Washington ubio iranskoga generala Kasima Sulejmanija.

- Europska unija odlučna je očuvati međunarodni nuklearni sporazum iz  2015. koji je s Iranom potpisalo šest svjetskih sila (Sjedinjene Države, Kina, Rusija, Njemačka, Francuska, Velika Britanija) kojim se Iran odriče razvoja vojne komponente nuklearnog programa, a zadržava civilnu u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija - rekao je Borrell. 

Održivost sporazuma dovedena je u pitanje otkako je 2018. američki predsjednik Donald Trump jednostrano povukao SAD iz sporazuma i obnovio Iranu sankcije. Time je SAD praktički potpuno izolirao Teheran iz međunarodnog financijskog sustava, a Iran je izgubio kupce nafte i potonuo u duboku recesiju te prestao poštivati određene odredbe sporazuma i optužio Europljane da popuštaju pod pritiskom SAD-a.

Tri rakete pale su na američko veleposlanstvo u Bagdadu
Tri rakete pale su na američko veleposlanstvo u Bagdadu

Tri europske države u siječnju su pokrenule Mehanizam za rješavanje sporova (MRD) predviđen tekstom ugovora kako bi prisilile Teheran da se vrati potpunoj primjeni sporazuma.

Aktivacija MRD-a ne znači da će te tri zemlje pred Vijećem sigurnosti UN-a definitivno otkazati sporazum,  rekao je Borrell u Teheranu i poručio da su naprotiv "svi inzistirali na tome da je ta mjera poduzeta kako bi se ugovor održao i dalo vremena pregovorima".

Rohani je Borrellu rekao da njegova zemlja i dalje želi poštivati postupak nadzora koji provodi Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

U iranskom napadu lakše su ozlijeđena 34 američka vojnika
U iranskom napadu lakše su ozlijeđena 34 američka vojnika

- Zatražio sam od iranskih vlasti i vjerujem da se slažu da nastavimo sustav inspekcija koje provodi IAEA - rekao je visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku.

 Borrell je u Teheranu razgovarao i s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom te predsjednikom parlamenta Alijem Laridžanijem. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa