News

Komentari 4

U iranskom napadu lakše su ozlijeđena 34 američka vojnika

U iranskom napadu lakše su ozlijeđena 34 američka vojnika

Teheran je u noći sa 7. na 8. siječnja raketirao baze Ain al Assad i Erbil, gdje je stacioniran dio od 5200 američkih vojnika, kao odgovor na ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija

Trideset četiri američka vojnika zadobila su potres mozga nakon iranskog napada na zračnu bazu Ain al Assad u Iraku 8. siječnja, priopćio je u petak Pentagon.

Polovina ih se već vratila u svoje postrojbe, osmorica su vraćena u Sjedinjene Države a devetorica upućena u američku vojnu bolnicu u Njemačkoj, gdje će se liječiti zbog simptoma potresa mozga kao posljedice eksplozije, rekao je na tiskovnoj konferenciji glasnogovornik američkog ministarstva obrane Jonathan Hoffman.

Među simptomima koje imaju vojnici spomenuo je "glavobolju, vrtoglavicu, preosjetljivost na svjetlo, uznemirenost i mučninu". Ti su simptomi kod nekih brzo nestali, a kod nekih su se pogoršali pa su vojnici evakuirani.

Teheran je u noći sa 7. na 8. siječnja raketirao baze Ain al Assad (na zapadu) i Erbil (na istoku), gdje je stacioniran dio od 5200 američkih vojnika, kao odgovor na ubojstvo iranskog generala Kasema Sulejmanija.

- Nitko od Amerikanaca nije ranjen u noćašnjem napadu - rekao je američki predsjednik Donald Trump u televizijskom obraćanju nakon napada.

No prošlog tjedna Pentagon je priznao da je desetak vojnika zadobilo potres mozga.

Odgovarajući u Davosu na to pitanje Trump, koji ne želi vojnu eskalaciju s Teheranom, ponovo je u srijedu umanjio razmjere posljedica iranskog napada.

- Čuo sam da pate od glavobolje. Ne smatram to težom ozljedom - rekao je.

Glasnogovornik Pentagona je porast broja ozlijeđenih obrazložio u petak time što se simptomi ponekad javljaju tek nakon više dana. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Najčitaniji članci