Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

'Iran krši odredbe nuklearnog sporazuma i obogaćuje uranij'

Proces će se stabilizirati u roku od nekoliko sati i, do subote, kad će Fordow ponovno posjetiti inspektori IAEA-e, razina obogaćenosti uranija od 4,5 posto trebala bi biti dosegnuta, objavio je AEOI

FILE PHOTO: A gas flare on an oil production platform in the Soroush oil fields is seen alongside an Iranian flag in the Persian Gulf
Foto: RAHEB HOMAVANDI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
0 komentara

Iran je nastavio obogaćivati uranij u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow, objavila je u četvrtak iranska Organizacija za atomsku energiju (AEOI), čime je Teheran nastavio kršiti odredbe nuklearnog sporazuma s velikim silama iz 2015. godine.

- Nakon uspješnih priprema ... ubrizgavanje uranijskog plina u centrifuge počelo je u četvrtak u Fordowu ... čitav proces nadziru inspektori Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) -  navodi se u priopćenju AEOI-ja koje su prenijeli iranski mediji.

PROŠLO JE 40 GODINA Iranci uzvikuju 'Smrt Americi' da obilježe opsadu ambasade

Iran je postupno prestao poštivati odredbe sporazuma s velikim silama nakon što su Sjedinjene Države prošle godine izašle iz sporazuma i nametnule nove sankcije Teheranu. Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. s SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, Iran je trebao smanjiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

FILE PHOTO: FILE PHOTO: Iran's Supreme Leader Ayatollah Ali Khamenei speaks during Friday prayers in Tehran 'NISU SE PROMIJENILI' Hamnei: Iran ne pregovara sa SAD-om, oni su nam neprijatelj

- Proces će se stabilizirati u roku od nekoliko sati i, do subote, kad će Fordow ponovno posjetiti inspektori IAEA-e, razina obogaćenosti uranija od 4,5 posto trebala bi biti dosegnuta - objavio je AEOI.

Službeni Washington, koji se jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom u svibnju 2018. godine, ponovio je svoju izjavu od utorka u kojoj je iranski potez nazvao "velikim korakom u pogrešnom smjeru".

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message