News

Komentari 0

Iran: Spremni smo na razmjenu naših zatvorenika s Amerikom

Iran: Spremni smo na razmjenu naših zatvorenika s Amerikom

Iran je spreman na potpunu razmjenu zatvorenika sa Sjedinjenim Državama, rekao je glasnogovornik iranske vlade Ali Rabiei, piše u nedjelju iranski portal Khabaronline

Spremni smo razmijeniti iranske i američke zatvorenike i razgovarati o tom pitanju, ali Amerikanci još nisu odgovorili. Zabrinuti smo za sigurnost i zdravlje Iranaca u zatvorima. Ameriku smatramo odgovornom za sigurnost Iranaca u krizi korona virusa, rekao je Rabiei, javlja Khabaronline. 

SAD i Iran razmijenili su zatvorenike 2019. u rijetkom činu suradnje dugogodišnjih neprijatelja. Američki student Xiyue Wang tri godine je bio zatvoren u Iranu zbog optužbi za špijunažu, a iranski istraživač matičnih stanica Massoud Soleimani pritvoren je u SAD-u zbog kršenja sankcija. 

Teheran i Washington  još su u neprijateljskijim odnosima nakon što se američki predsjednik Donald Trump 2018. povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama iz 2015. i vratio sankcije Teheranu koje su naštetile iranskom gospodarstvu. 

- Nema potrebe da treća zemlja posreduje između Irana i Amerike za razmjenu zatvorenika - navodi Rabiei. 

Troje iranskih dužnosnika rekli su za Reuters prošli tjedan da se radi na razmjeni zatvorenika između dviju zemalja.

Michael White, veteran američke mornarice koji je zarobljen u Iranu od 2018., vjerojatno je kandidat za razmjenu. Pušten je iz zatvora sredinom ožujka zbog zdravstvene krize, ali je i dalje u Iranu. 

SAD će deportirati iranskog profesora Sirousa Asgarija koji je oslobođen optužbi za krađu trgovinskih tajni čim dobije medicinsku potvrdu za izlazak iz zemlje, rekli su američki i iranski dužnosnici u utorak. 

Najčitaniji članci