Obavijesti

News

Komentari 0

Iran u jeku kritika osudio na smrt još troje prosvjednika

Iran u jeku kritika osudio na smrt još troje prosvjednika

Iran je u subotu objesio još dvije osobe u svojim pokušajima da suzbije prosvjede koji su znatno usporeni otkako su krenula pogubljenja, izvršena tek nekoliko tjedana nakon uhićenja

VIDEO

Iransko pravosuđe osudilo je još trojicu protuvladinih prosvjednika na smrtnu kaznu zbog "ratovanja protiv Boga", izvijestila je u ponedjeljak novinska agencija Mizan.

Iran je u subotu objesio još dvije osobe u svojim pokušajima da suzbije prosvjede koji su znatno usporeni otkako su krenula pogubljenja, izvršena tek nekoliko tjedana nakon uhićenja.

Mizan je izvijestio da se Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi i Saeid Yaghoubi, osuđeni za navodna ubojstva pripadnika dobrovoljne milicije Basij tijekom protuvladinih prosvjeda u središnjem gradu Isfahanu, mogu žaliti na presude.

Irački parlament izabrao Abdela Latifa Rašida za predsjednika
Irački parlament izabrao Abdela Latifa Rašida za predsjednika

Snage Basij, povezane s elitnom Revolucionarnom gardom, predvode vladino gušenje nemira izazvanih smrću 22-godišnje Mahse Amini 16. rujna u pritvoru iranske moralne policije.

Papa Franjo osudio je u ponedjeljak Iran što primjenjuje smrtnu kaznu nad prosvjednicima koji zahtijevaju veće poštovanje prema ženama.

"Pravo na život također je ugroženo i na mjestima u kojima se i dalje primjenjuje smrtna kazna, kao što je to slučaj ovih dana u Iranu, nakon najnovijih prosvjeda na kojima se traži poštivanje dostojanstva žena", rekao je Franjo.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamenei u ponedjeljak je dao do znanja da država nema namjeru ublažiti svoje djelovanje. Hamenei je u televizijskom obraćanju rekao da su oni koji su "zapalili javna mjesta bez sumnje počinili izdaju". Prema iranskom islamskom zakonu, izdaja se kažnjava smrću.

U Iraku predstavljeni reljefi: Stari su tisućama godina
U Iraku predstavljeni reljefi: Stari su tisućama godina

Aktivisti za ljudska prava smatraju smaknuća, uhićenja i kazne prosvjednicima pokušajem njihova zastrašivanja.

Iako je establišment udvostručio represiju, manji prosvjedi i dalje se odvijaju u Teheranu, Isfahanu i nekoliko drugih gradova.

Najmanje četiri osobe pogubljene su od početka prosvjeda, uključujući dvojicu prosvjednika u subotu, zbog navodnog ubojstva pripadnika Basija, objavile su pravosudne vlasti.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International upozorio je u prosincu da iranske vlasti traže smrtnu kaznu za najmanje 26 osoba u "lažnim suđenjima s ciljem zastrašivanja prosvjednika".

Aktivisti za ljudska prava objavili su na društvenim mrežama da su dvojica prosvjednika, 22-godišnji Mohammad Ghobadlou i 18-godišnji Mohammad Boroughani, prebačeni u samicu uoči pogubljenja u zatvoru Rajai Shahr u gradu Karaju.

Europska unija, Sjedinjene Države i druge zapadne zemlje osudile su Iran zbog pogubljenja prosvjednika.

Islamska Republika, koja je za nemire okrivila svoje strane neprijatelje, među njima i SAD, suzbijanje prosvjeda smatra očuvanjem nacionalnog suvereniteta.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario
POKUŠALI JE REANIMIRATI

Starija žena umrla u Makarskoj. Pozlilo joj nakon što ju je mladić gurnuo, a njenog psa udario

Oko 10.20 sati dobili su dojavu starije žene koja je rekla da ju je muškarac odgurnuo na ulici, nakon čega je pala, a njenog psa je udario nogom. Ubrzo joj je pozlilo te je preminula nakon reanimacije
Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...