News

Komentari 0

Iran uručio nacrte o ukidanju sankcija i nuklearnim pitanjima

Iran uručio nacrte o ukidanju sankcija i nuklearnim pitanjima

Prema sporazumu, Teheran je ograničio svoje nuklearne programe u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija SAD-a, EU-a i UN-a

Iran je europskim silama koje su uključene u nuklearni sporazum iz 2015. godine dostavio nacrte o ukidanju sankcija i nuklearnim obvezama, dok svjetske sile i Teheran pokušavaju oživjeti taj pakt, rekao je u četvrtak glavni iranski nuklearni pregovarač.

"Dostavili smo im dva predložena nacrta… Naravno, moraju proučiti tekst koji smo im predali. Mi se nalazimo u Beču za daljnji nastavak razgovora ako se za to odluče", rekao je Ali Bagheri Kani novinarima u Beču.

Europski diplomat u Beču potvrdio je da su nacrti dokumenata predani.

Ta je objava stigla četvrtog dana neizravnih pregovora između Irana i Sjedinjenih Američkih Država vezanih uz potpuno vraćanje obje države u sporazum. Pregovori su nastavljeni nakon petomjesečne stanke uzrokovane izborom tvrdolinijaškog iranskog predsjednika Ebrahima Raisija.

Prema sporazumu, Teheran je ograničio svoje nuklearne programe u zamjenu za ublažavanje ekonomskih sankcija SAD-a, EU-a i UN-a.

Ali, tadašnji američki predsjednik Donald Trump 2018. godine je povukao SAD iz sporazuma i ponovno uveo oštre sankcije, što je potaknulo Teheran da prekrši nuklearna ograničenja dogovorena u paktu.

 

Najčitaniji članci