Obavijesti

News

Komentari 52

Iranski Romeo i Julija: Vlasti su ih torturom natjerale u smrt

Iranski Romeo i Julija: Vlasti su ih torturom natjerale u smrt
5

Nahal i Behnam su bili u pritvoru jer su se družili s aktivistom za ljudska prava. Ne zna se što se Behnamu točno dogodilo, ali prijatelji vjeruju da su ga silovali stražari

VIDEO

Dvoje mladih Iranaca proglašeni su modernim Romeom i Julijom nakon što ih je rigorozni režim njihove države natjerao na samoubojstvo. Nahal Sahabi (28) i njezin dečko Behnam Ganji (22) pronađeni su mrtvi nakon što su oboje pušteni iz zatvora gdje su ih mučili samo zato što su prijatelji aktivista za ljudska prava. Behnama su držali osam dana, a Nahal tri dana u zloglasnom teheranskom zatvoru Evin.

Mladi student Behnam Ganji živio je u stanu sa svojim cimerom Koohyarom Goudarzijem (26), koji je bio član odbora za ljudska prava CHRR. On je proveo godinu dana u zatvoru jer je 2009. sudjelovao u prosvjedima protiv Ahmadinedžada. Nakon što je izašao iz zatvora nastavio je sa svojim aktivnostima i zbog toga su mu zabranili studiranje na teheranskom sveučilištu, prenosi Daily Mail.

Pripadnici tajne službe upali su mladićima u stan 31. srpnja i oboje ih priveli u zatvor Evin. Uskoro nakon toga priveli su i njihove majke te Behnamovu djevojku Nahal. Behnam je proveo osam dana u samici, a što se točno događalo u zatvoru nikada se neće saznati.

Njegov prijatelj Amir ispričao je za The Times kako su ga tukli i zlostavljali ne bi li priznao da je Goudarzi član kriminalne opozicijske skupine MEK. Drugi prijatelj Farya Barlas vjeruje kako su Behnama i Goudarzija silovali stražari. Nakon što je pušten iz zatvora Behnam je pao u depresiju. Ubio se 1. rujna predoziravši se tabletama. Njegovog cimera Goudarzija nitko poslije nije vidio, iako vlasti tvrde da su ga pustili iz zatvora.

Behnamovu djevojku Nahal, koja je inače teta u vrtiću, nisu fizički zlostavljali u zatvoru. Nju su držali tri dana, ali je cijelo vrijeme strepila da ju stražari ne siluju. Nakon što je saznala da se Behnam ubio slomila se. Na svom blogu je napisala: "Hej Behnam. Kvragu, što bih sada trebala bez tebe. Kada bi razumio da te netko toliko voli, možda bi se vratio iz mrtvih". U četvrtak, četiri tjedna poslije, našli su je mrtvu u njezinu stanu. Također se predozirala. Na dan smrti napisala je: "Ponovno je četvrtak. Hajmo Behnam, zaplešimo još jednom...". Prijatelj para izjavio je nakon tragičnih događaja:

- To je priča o dvoje mladih ljudi koji nisu bili politički angažirani. Samo su se voljeli i željeli su nastaviti sa svojim životima, ali su odjednom završili u zatvoru što je dovelo do tragičnih posljedica. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 52
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu