Obavijesti

News

Komentari 0

Irski premijer vjeruje u dogovor koji će izbjeći neuredni izlazak

Irski premijer vjeruje u dogovor koji će izbjeći neuredni izlazak
2

Varadkar je rekao da pregovori sa sjevernoirskom Demokratskom unionističkom strankom pokazuju da postoji "više toga što nas spaja nego što nas razdvaja kad dođe do Brexita"

VIDEO

Irski premijer Leo Varadkar rekao je u petak kako vjeruje da bi se "dogovor mogao postići" da se izbjegne neuredni britanski izlazak iz EU, nakon sastanka s ključnim saveznikom britanske premijerke Therese May za koji je rekao da je prošao vrlo dobro.

Varadkar je kasnije ugostio May na službenoj večeri u Dublinu u "vrlo toplom ozračju", prema riječima jednoga irskog dužnosnika, za razliku od vrlo hladnog prijema May u Bruxellesu ranije ovaj tjedan.

Varadkar je rekao da pregovori sa sjevernoirskom Demokratskom unionističkom strankom (DUP) održani poslijepodne u Belfastu pokazuju da postoji "više toga što nas spaja nego što nas razdvaja kad dođe do Brexita", što su neuobičajeno pomirljive riječi u odnosu u kojemu je često bilo ogorčenosti.

DUP koji podupire britansku vladu, jedan je od najžešćih kritičara britanskoga dogovora o Brexitu s Europskom unijom, koji parlament u Londonu odbacuje, a pogotovo sporne zaštitne mehanizme koje zagovara Varadkar.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon sastanka čelnica DUP-a Arlene Foster rekla je da ima "dobar angažman" s Varadkarom i da DUP želi "biti od pomoći koliko god može kako bi se postigao dogovor funkcionalan i za Veliku Britaniju kao i za Europsku uniju".

Nije prenijela detalje pregovora objasnivši da objema stranama treba prostora da zaokruže raspravu.

Potpora DUP-ovih 10 zastupnika u parlamentu smatra se ključnom da May pobijedi skeptične članove vlastite Konzervativne stranke  i osigura pristanak parlamenta na sporazum o povlačenju iz Europske unije.

Na upit irske televizije RTE kako predviđa da bi se mogao postići dogovor između Velike Britanije i EU nakon višetjednog zastoja, Varadkar je naveo zajedničke interese irske vlade i DUP-a.

Obje strane, objasnio je, žele izbjeći tvrdu granicu u Sjevernoj Irskoj, osigurati da Velika Britanija iziđe iz Unije uz dogovor te osigurati neometanu trgovinu.

"Sve u svemu, mislim da ćemo  osigurati dogovor - bilo da to bude do kraja ožujka ili nakon produžetka, još ne mogu reći", dodao je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke