News

Komentari 0

Isaac Herzog u povijesnom posjetu UAE: Izrael podržava potrebu te zemlje za sigurnošću

Isaac Herzog u povijesnom posjetu UAE: Izrael podržava potrebu te zemlje za sigurnošću

UAE je zajedno s Bahreinom godine 2020., uz posredovanje Sjedinjenih Država s Izraelom potpisao sporazume o normalizaciji odnosa pod nazivom 'Abrahamovi sporazumi'

Izraelski predsjednik Isaac Herzog u nedjelju je, tijekom svojega prvog posjeta Ujedinjenim Arapskim Emiratima izjavio da njegova zemlja podržava potrebu te zaljevske zemlje za sigurnošću i da se zalaže za snažnije regionalne veze, u trenutku kada svjetske sile pokušavaju oživjeti iranski nuklearni sporazum.

UAE je zajedno s Bahreinom godine 2020., uz posredovanje Sjedinjenih Država s Izraelom potpisao sporazume o normalizaciji odnosa pod nazivom "Abrahamovi sporazumi".

Dvije zaljevske države i Izrael dijele zabrinutost u pogledu stanja u Iranu i iranskih savezničkih snaga u regiji. O sigurnosti i bilateralnim odnosima Herzog je razgovarao s vladarom Ujedinjenih Arapskih Emirata, prijestolonasljednikom Abu Dhabija i šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Najanom.

U protekla dva tjedna UAE su dronovima i projektilima dvaput napali pripadnici jemenske skupine Huti, koja je povezana s iranskim vlastima.

- Potpuno podupiremo vaše sigurnosne zahtjeve i na svaki način osuđujemo svaku vrstu napada terorističkih grupa na vaš suverenitet. Ovdje smo da bismo zajedno pronašli načine i sredstva koji će nam omogućiti da ljudima u regiji zajamčimo mir - rekao je Herzog.

Šeik Mohamed je kazao da Izrael i UAE dijele "zajedničko stajalište kada su posrijedi prijetnje regionalnoj stabilnosti i miru, posebice kada je riječ o prijetnjama terorista i pripadnika milicija ". Herzogov je zrakoplov tijekom leta u UAE nadletio Saudijsku Arabiju. Izraelski predsjednik je kazao da je to "bio doista vrlo dirljiv trenutak".

Rijad i Izrael nemaju diplomatske veze, no Izrael je objavio da bi želio uspostaviti odnos s kraljevstvom u kojemu se nalaze dva najsvetija mjesta islama.

- Trebamo nastaviti raditi na Abrahamovim sporazumima i u našem im se nastojanju treba pridružiti više nacija - rekao je Herzog šeiku Mohamedu.

Herzog se sastao i s ministrom vanjskih poslova i ostalim dužnosnicima Emirata, a susrest će se i s članovima židovskih zajednica u UAE. Dužnost izraelskog predsjednika uglavnom je ceremonijalna. Izraelski premijer Naftali Bennett UAE je posjetio u prosincu.

Najčitaniji članci