Obavijesti

News

Komentari 36

'ISIL-u smo do sada već spalili desetke milijuna dolara u kešu'

'ISIL-u smo do sada već spalili  desetke milijuna dolara u kešu'
2

Udar na tu kolekciju gotova novca znak je da smo teško pogodili neprijatelja, kaže pukovnik Steve Warren, glasnogovornik Pentagona na konferenciji iz Bagdada

VIDEO

Desetci milijuna dolara u gotovu novcu skupine Islamske države (ISIL) otišli su u dim zadnjih mjeseci u devet bombardiranja koalicije koja se bori s tom skupinom, rekao je u srijedu glasnogovornik Pentagona.

"Udar na tu kolekciju gotova novca znak je da smo teško pogodili neprijatelja", rekao je pukovnik Steve Warren na videokonferenciji iz Bagdada.

ISIL je skupio milijune dolara u domaćoj valuti i u dolarima na teritoriju koji kontrolira od 2014. u Iraku i u Siriji, zahvaljujući ilegalnoj prodaji nafte.

"ISIL funkcionira samo s gotovinom", istaknuo je predstavnik Pentagona.

Na crno-bijeloj videosnimci koju je u ponedjeljak objavilo zapovjedništvo međunarodne koalicije koja se bori s ISIL-om a predvode je Sjedinjene Države, može se vidjeti kako mnoštvo novčanica leti iznad gustog oblaka dima u bombardiranju spremišta gotovine blizu Mosula, na sjeveru Iraka.

VIDEO

U zračnom udaru koalicije u ponedjeljak pogođeno je drugo spremište u Mosulu u kojemu je ISIL čuvao gotovinu, dodao je pukovnik Warren.

Dosad je u zračnim udarima na spremišta gotova novca poginulo manje od deset civila, kazao je.

Pentagon je, pritisnut potrebom da pojača svoje borbeno djelovanje protiv ISIL-a, najavio da će povećati broj meta svojih napada, čak i ako pritom bude civilnih žrtava.

"Jedna od teškoća (...) je odrediti vojnu vrijednost cilja u odnosu na moguće civilne gubitke", rekao je Warren. "To su teške odluke za zapovjednike", istaknuo je.

U srijedu su se u Parizu sastali ministri obrane šest europskih zemalja i Sjedinjenih Država. Francuska i SAD su u toj prigodi izrazile spremnost da iskoriste "uzmak" džihadista kako bi uništili "njihove centre moći" u Raqqi, na sjeveru Sirije i u Mosulu, na sjeveru Iraka, pozivajući Moskvu da se priključi toj zadaći.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 36
VIDEO

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'
HOROR U VRAPČU

Sin (28) izbo majku (68) u kući. Susjedi u šoku: 'Ovo je mirna ulica, strašno je što se dogodilo'

Nesretnu ženu napao je u subotu u jutarnjim satima u domu na zapadu Zagreba. Uhićen je, a o motivima policija zasad ne želi spekulirati

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?
DOGOVORILI SU VLADU?

'Imamo 76 ruku i bez zastupnika manjina': Tko je misteriozni žeton u slagalici nove Vlade?

Plus+ Domovinski pokret i HDZ s Vesnom Vučemilović imaju 75 ruku. Fali im jedna bez manjina. IZ DP-a tvrde da imaju i tu ruku
Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić
POLICIJA OBJAVILA

Detalji horora na Črnomercu: Sin ubio majku pa otišao u kafić

Sin (28) je oštrim predmetnom zadao više ubodnih rana 68-godišnjakinjoj majci...