Iskustvo iz američke klinike za pobačaje: 'Ni jednoj ženi tamo nije bilo lako, bile su utučene' | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 116

Iskustvo iz američke klinike za pobačaje: 'Ni jednoj ženi tamo nije bilo lako, bile su utučene'

Iskustvo iz američke klinike za pobačaje: 'Ni jednoj ženi tamo nije bilo lako, bile su utučene'
3

Nakon odluke američkog Vrhovnog suda, žene iz SAD-a govore o tome kako će sada biti prepuštene ‘liječnicima mesarima’

VIDEO

Otkako je u petak poništena presuda Roe protiv Wadea, koja je u SAD-u legalizirala pobačaj prije 50 godina, u pet američkih država automatski je zabranjen pobačaj. Od 50 saveznih država SAD-a, u samo njih 19 moguće je napraviti pobačaj bez dodatnih restrikcija koje otežavaju ženama odlazak na pobačaj. Istovremeno, u pet saveznih država pobačaj je zabranjen (Teksas, Oklahoma, Arkansas, Missouri i Južna Dakota).

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI: 

Pokretanje videa...

videovijesti 25.06. VIDEO

U preostale 24 savezne države pobačaj je dozvoljen, ali mnoge državne restrikcije ženama otežavaju pristup pobačaju, odnosno čine ga zapravo potpuno nemogućim. Georgia, Kentucky, Mississippi i Ohio zabranili su već ranije pobačaj nakon što je moguće otkriti embrionalne otkucaje srca, koji se mogu pojaviti nakon šest tjedana, često prije nego što žena uopće zna da je trudna. Dakle, pobačaj je praktički nemoguć.

Pristup pobačaju bit će prekinut za 36 milijuna žena u reproduktivnoj dobi

Ukupno se očekuje da će pristup pobačaju biti prekinut za oko 36 milijuna žena u reproduktivnoj dobi, prema istraživanju Planned Parenthood, zdravstvene organizacije koja pruža pobačaje.

Planned Parenthood je organizacija koja ima klinike diljem SAD-a koje, između ostalog, izvode i pobačaje te omogućuju ženama koje nemaju zdravstveno osiguranje i teškog su imovinskog statusa da pobačaj naprave besplatno.

Sjeverna Koreja 'oplela' po Bidenu i SAD-u: Vaše drsko ponašanje povećava naš bijes...
Sjeverna Koreja 'oplela' po Bidenu i SAD-u: Vaše drsko ponašanje povećava naš bijes...

A koliko je to važna stvar itekako je poznato s obzirom na to da mnogo Amerikanaca nema zdravstveno osiguranje, dok su cijene zdravstvenih usluga astronomske. Primjerice, pobačaji u SAD-u kreću se po cijenama u prosjeku od 750 dolara, odnosno oko 5500 kuna.

Iskustvo iz američke klinike za pobačaje

Godinama se ova organizacija suočavala s nizom prosvjeda i napada na njih samo zato što su ženama pružali njihovo zakonom zajamčeno pravo. Prije četiri godine, igrom slučaja, završila sam u jednoj njihovoj klinici u New Yorku. Prijateljici, koja je u to vrijeme imala 21 godinu, dogodila se neplanirana trudnoća. Kako je bila podstanarka, s niskim primanjima, bez ikakve podrške oca djeteta, odlučila se na tu, za ženu, najtežu moguću odluku. Prekid trudnoće.

Zakazala je termin u klinici Planned Parenthood i pitala nas hoćemo li ići s njom. Druga prijateljica i ja smo je, naravno, odvele. Trebala joj je podrška. Na putu do klinike u taksiju smo šutjele sve tri. Nismo je ni pokušavale oraspoložiti jer smo vidjele na njoj da joj baš ništa ne može pomoći. Pružale smo joj podršku tako što smo bile s njom.

Na ulasku u kliniku stajao je zaštitar, službenica na šalteru nalazila se iza neprobojnog stakla, morale smo proći kroz detektor metala s obzirom na to da je tijekom godina bilo napada na njihove klinike, primjerice u Colorado Springsu 2015. jedna osoba je ušla u njihovu kliniku i ubila troje, a ranila devetero ljudi.

LeBron i brojni sportaši osudili odluku suda o zabrani pobačaja
LeBron i brojni sportaši osudili odluku suda o zabrani pobačaja

Nakon što smo ušle u čekaonicu, sjele smo i čekale da je pozovu. Ondje je bilo desetak žena, neke u pratnji muškaraca, neke u pratnji žena, a neka su sjedile same. U čekaonici je vladala potpuna tišina, sve su žene imale isti pogled u prazno, utučene, vidjelo se da baš ni jednoj ova odluka nije nimalo laka. Svaka od njih imala je svoje razloge zašto se odlučila na pobačaj i nitko od nas nema apsolutno nikakvo pravo da im sudi.

Nakon što je prijateljica izašla iz ordinacije, sjele smo ponovno u taksi i odvezle je doma. Nije rekla ni “a” dok su joj se suze neprestano kotrljale niz lice. U tom trenu jedino što smo mogle bilo je da smo tu za nju, da joj pružamo tihu, a opet glasnu podršku. Cijeli dan nije izašla iz svoje sobe, čule smo je kako neutješno jeca, a mi smo joj samo donosile domaću juhu i svježe cijeđene sokove, kako bi dobila potrebne vitamine. Dale smo joj do znanja da smo tu za nju ako želi razgovarati. Nije htjela. Danima nije izlazila iz sobe. A kad je izašla i počela razgovarati, abortus nije ni spomenula, nismo ni mi. Svatko ima svoj način da se nosi sa svojom boli. No njeno lice je otkrivalo bol koju nosi i trebalo joj je još dugo da barem na izgled bude “ona stara”.

Amerikanke šokirane, još ne vjeruju da se ovo događa

Nakon ovakve odluke Vrhovnog suda, nazvala sam prijateljice u SAD, sve su šokirane i u nevjerici. Iako je u saveznoj državi New York, gdje stanuju, i dalje legalan pobačaj, bez ikakvih dodatnih restrikcija, ogorčene su činjenicom da se uopće takva odluka mogla donijeti u vremenu u kojem živimo. Iako se mjesecima već najavljivalo, odnosno procurili su dijelovi Nacrta, sve do donošenje odluke nisu vjerovale da će Vrhovni sud nakon 50 godina zaista i ukinuti odluku koja će omogućiti zabrane pobačaja diljem SAD-a.

Jane Roe je bila Norma. Radila je kao konobarica. I izborila se da žene imaju pravo na pobačaj
Jane Roe je bila Norma. Radila je kao konobarica. I izborila se da žene imaju pravo na pobačaj

Mnoge žene u Americi, pričaju mi, nemaju zdravstveno osiguranje, mnogo žena ima izuzetno niska primanja, pogotovo kad inflacija i u SAD-u nezaustavljivo raste. Enormno su porasle cijene smještaja, prijevoza i hrane. Brojne žene, smatraju, neće si moći priuštiti pobačaj u drugoj državi koja, primjerice, dozvoljava pobačaj jer nemaju sredstva kako bi uopće podmirili troškove prijevoza, a zatim i troškove smještaja.

U pitanju životi milijuni žena

U pitanju su i životi milijuni žena koje će odlaziti na pobačaje u “ilegalne” klinike. Obavljat će ih u nekontroliranim, nehigijenskim uvjetima, gdje može doći do infekcije, što može biti pogubno za njihov život. Činjenica da se ovako nešto uopće može događati u 21. stoljeću, i to u zemlji koja se hvali demokracijom i građanskim pravima i slobodama, nezamislivo im je. A ipak se događa. Boje se što može uslijediti dalje, već se, kažu, spominju i ostale restrikcije koje će direktno zadirati u reproduktivna prava žena, poput korištenja kontracepcijskih pilula, medicinski potpomognute oplodnje...

Boje se da je ovom odlukom Vrhovnog suda otvorena Pandorina kutija. Sad slijede masovni prosvjedi diljem saveznih država ne bi li se napravio pritisak na vlasti da odustanu od novih zabrana.

SAD: Nakon poništenja presude Roe v Wade zatvaraju se klinike
SAD: Nakon poništenja presude Roe v Wade zatvaraju se klinike

Ovakav presedan američkog Vrhovnog suda milijunima Amerikanki grubo je onemogućio njihovo pravo da same odlučuju što će sa svojim tijelom. Ovakva opasna odluka imat će goleme posljedice i dovesti u pitanje živote milijuna žena. Jer ona koja se odluči na pobačaj zna svoje razloge i ona će ga i učiniti. A tako se vraćamo u 19. stoljeće, kad su žene gubile živote izvodeći pobačaje u nehumanim i neljudskim uvjetima.

Pet država zabranilo je pobačaje

Kakva je odluka donesena u SAD-u?

Američki Vrhovni sud je ukinuo presudu Roe protiv Wadea, to je bio povijesni slučaj iz 1973. godine, kojim je ženama zajamčeno ustavno pravo na pobačaj. Najnovijom odlukom Vrhovnog suda milijunima Amerikanki nakon gotovo 50 godina zabranjuje se pravo na pobačaj.

Kako će ta odluka utjecati na pravo žena na pobačaj?

Ukupno se očekuje da će pristup pobačaju biti prekinut za oko 36 milijuna žena u reproduktivnoj dobi, prema istraživanju Planned Parenthood, zdravstvene organizacije koja pruža pobačaje. Mnoge će države u potpunosti zabraniti pobačaje.

U kojim je saveznim državama sad zabranjen pobačaj?

U pet saveznih država pobačaj je u potpunosti zabranjen. Riječ je o državama Teksas, Oklahoma, Arkansas, Missouri i Južna Dakota.

Što je s ostalim državama?

U 24 savezne države pobačaj je dozvoljen, ali mnoge državne restrikcije ženama otežavaju pristup pobačaju, odnosno čine ga zapravo potpuno nemogućim. Georgia, Kentucky, Mississippi i Ohio zabranili su već ranije pobačaj nakon što je moguće otkriti embrionalne otkucaje srca, koji se mogu pojaviti nakon šest tjedana, često prije nego žena uopće zna da je trudna.

U koliko je država pobačaj moguć bez ikakvih restrikcija?

Od 50 saveznih država SAD-a, u samo njih 19 moguće je napraviti pobačaj bez dodatnih restrikcija koje otežavaju ženama odlazak na pobačaj. Riječ je o dijelu država na Istočnoj i Zapadnoj obali.

ŠTO TREBA ZNATI

1) Odlukom Vrhovnog suda savezne države mogu zabraniti pobačaj

2) Nekoliko država je to odmah i učinilo

3) Pobačaji u SAD-u kreću se po cijenama u prosjeku od 750 dolara, odnosno oko 5500 kuna

4) Planned Parenthood klinike nisu naplaćivale pobačaje ženama bez osiguranja i onima lošijeg financijskog statusa

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 116

VIDEO

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike Doma, štićenice i vlastitu majku
IZ MINUTE U MINUTU

Šest mrtvih u Daruvaru: Vojni policajac ubio zaposlenike Doma, štićenice i vlastitu majku

Muškarac je ušao u Dom za starije i nemoćne osobe i počeo pucati po ljudima. Ubio je na licu mjesta petero i još sedmero judi ozlijedio. Jedna osoba je još preminula u bolnici.

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje
UMIROVLJENI VOJNI POLICAJAC

Ovo je lice ubojice koji je ubio majku i još petero u Daruvaru: Primio je vojno odlikovanje

Mogu vam potvrditi da je u našu bolnicu zaprimljeno sedam pacijenata, rekla nam je ravnateljica pakračke bolnice. Dodala je kako je pet osoba sa teškim tjelesnim ozljedama
Kamala Harris o Joe Bidenu: 'Njegovo naslijeđe nema premca u modernoj povijesti'
PODRŽAO KAMALU HARRIS

Kamala Harris o Joe Bidenu: 'Njegovo naslijeđe nema premca u modernoj povijesti'

Američki predsjednik Joe Biden povukao se u nedjelju iz predsjedničke utrke nakon što su demokrati izgubili vjeru u njegovu mentalnu oštrinu i sposobnost da pobijedi Donalda Trumpa, ostavljajući predsjedničku utrku na neistraženom teritoriju