News

Komentari 14

Island obustavio Modernu zbog slučajeva upale srčanog mišića

Island obustavio Modernu zbog slučajeva upale srčanog mišića

Švedska i Finska su također obustavile upotrebu Modernina cjepiva, ali samo za mlađe od 30 godina, a Danska i Norveška su to službeno savjetovale mlađima od 18 godina

Island je u petak obustavio primjenu cjepiva američkog laboratorija Moderne protiv covida-19 zbog rijetkih slučajeva upale srčanog mišića, čime je učinio korak dalje od svojih nordijskih susjeda koji su samo ograničili upotrebu tog cjepiva.  

"Pošto je opskrba Pfizerovim cjepivom u zemlji dovoljna, glavni epidemiolog je odlučio da se na Islandu ne koristi Modernino cjepivo", objavljeno je na stranici Uprave za zdravstvo. 

Odluka je motivirana povećanom učestalošću miokarditisa i perikarditisa nakon cijepljenja tim cjepivom, precizirao je glavni epidemiolog u priopćenju.

Dva mjeseca, Island je gotovo isključivo za dodatnu dozu koristio Modernino cjepivo za Islanđane cijepljene Janssenom, cjepivom u jednoj dozi američkog laboratorija Johnson & Johnson, kao i za starije i imunokompromitirane osobe koje su primile dvije doze drugog cjepiva. To neće utjecati na kampanju cijepljenja na tom otoku s 370.000 stanovnika, gdje je 88 posto starijih od 12 godina u potpunosti cijepljeno. 

Od četvrtka su Švedska i Finska također obustavile upotrebu Modernina cjepiva, ali samo za mlađe od 30 godina, a Danska i Norveška su to službeno savjetovale za mlađe od 18 godina, također zbog rijetkih slučajeva miokarditisa i perikarditisa.

Švedske vlasti navode da je većina tih upala blaga i prolaze same od sebe.

Najčitaniji članci