Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
8 komentara

Island razmatra molbu za azil, dijele Snowdenove vrijednosti

Snowden je rekao kako će tražiti azil od zemlje koja dijeli njegove vrijednosti, a to je Island. Ljevičar Ogmundur Jonasson predložio je da odmah dobije državljanstvo

Reuters
Foto: Reuters
8 komentara

Islandski zakonodavci predstavili su u četvrtak prijedlog da američki zviždač Edward Snowden odmah dobije državljanstvo. Ogmundur Jonasson iz ljevičarsko orijentirane Zelene stranke predložio je to Odboru za pravosudna pitanja. Međutim, dobio je minimalnu podršku, piše Newsday

Snowden, za kojega se vjeruje da je u tranzitnoj luci na moskovskom aerodromu, rekao je za Guardian da će tražiti azil od zemlje koja dijeli njegove vrijednosti, a to je Island. 

Island je odobrio državljanstvo šahovskom prvaku Bobbyju Fischeru 2005. godine kako bi izbjegao tužbu u SAD-u jer je odigrao meč u bivšoj Jugoslaviji za 3,3 milijuna dolara usprkos međunarodnom ekonomskom embargu. 

Službeno ga odbile Italija i Francuska

Italija i Francuska pridružile su se listi zemalja koje su odbile dati politički azil Edwardu Snowdenu. 

Predstavnik njegovog oca tvrdi kako mu je šef WikiLeaksa Julian Assange naredio da otkrije tajne podatke o prisluškivanju. Komunicira sa sinom jedino preko Assangovih ljudi koji mu ne dozvoljavaju direktan kontakt.

Zviždač je tražio azil u više od 20 zemalja, a do sada ni jedna nije dala zaštitu od američke vlade. Visoki američki dužnosnici, među kojima je i potpredsjednik Joe Biden, osobno su tražili saveznike da ne daju azil špijunu. 

Snowden je povukao molbu za azil u Rusiji nakon što je Putin rekao da može ostati samo ako prestane odavati tajne podatke, piše The Wall Street Journal.

Nadao se kako će mu zaštitu pružiti Ekvador, ali nakon izdavanja privremene putne isprave na zahtjev Assangea, rekli su kako o azilu ne mogu razgovarati dok Snowden nije na teritoriju Ekvadora. 

Posljednji u nizu incidenata dogodio se s bolivijskim predsjednikom Evom Moralesom koji je morao sletjeti u Austriju jer su vjerovali da je zviždač na letu. Morales je optužio Bijelu kuću da su ga oteli.

Bolivija bi mogla zatvoriti američku ambasadu nakon incidenta

Predsjednik Evo Morales zaprijetio je da će zatvoriti američku ambasadu u Boliviji nakon incidenta s prisilnim slijetanjem i pretragom njegovog aviona za koju je okrivio Bijelu kuću. Upozorenje je stiglo nakon što su mu vođe četiri južnoameričke zemlje pružile potporu na hitnom summitu održanom u četvrtak. 

Podsjetimo, nakon što su mu Francuska, Portugal, Italija i Španjolska zabranile prelijetanje njihovog zračnog prostora bio je prisiljen sletjeti u Austriju. Tamo je zadržan 13 sati. Na kraju su pretražili avion. Austrijske vlasti rekle su kako je Morales dozvolio pretragu dok je on tvrdio suprotno.

Snowden nije bio na letu, piše BBC

Morales je bio na konferenciji u Moskvi. Na pressici je rekao kako će razmotriti molbu za azil Edwarda Snowdena.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message