Obavijesti

News

Komentari 58

Ispalio Macolinom bratu metak u potiljak: 'Osudili ste nevinog'

Ispalio Macolinom bratu metak u potiljak: 'Osudili ste nevinog'
1

Frano Orešković je lani 21. travnja doputovao iz Otočca u Zagreb kako bi mu Dušan Deni Vrhovac vratio 10.000 eura. Nakon što su se sreli u Lopudskoj ulici, Vrhovac mu je pucao u potiljak

VIDEO

Gospođo sutkinjo, pogriješili ste. Osudili ste nevinog čovjeka, rekao je Dušan Deni Vrhovac (31) nakon što ga je sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Sanja Mazalin nepravomoćno osudila na 14 godina zatvora zbog ubojstva Frane Oreškovića. 

Na objavi presude bili su supruga ubijenog Snježana Orešković i brat Ivan Orešković. Vrhovac je presudu saslušao bez pokazivanja ikakvih emocija, nije ni trepnuo. Frano Orešković (53), brat poznatog ličkog ugostitelja Željka Oreškovića Macole, posudio je Vrhovcu 10.000 eura. 
- Nedvojbeno je da ste imali dug. Nažalost, to ste riješili na strašan način. Brutalno ste ubili čovjeka koji je bio prijatelj vašeg oca i koji vam je posudio novac - rekla je sutkinja obrazlažući presudu. Sudsko vijeće je iz niza poruka koje su razmjenjivali Orešković i Vrhovac uvjereno kako su se dogovorili da će se naći 21. travnja 2016. kako bi mu Vrhovac vratio dug. Nakon što su se sreli u Lopudskoj kraj broja 8, Vrhovac mu je s leđa ispalio hitac iz pištolja u potiljak. Potom je, zaključilo je sudsko vijeće, otrčao kroz obližnji park do Hvarske i odbacio pištolj u kontejner za smeće te se potom udaljio u nepoznatom smjeru. 

Kod određivanja kazne sutkinja je kao olakotnu okolnost uzela to što je otac malog djeteta, a otegotnim je ocijenila višestruku osuđivnost. Vrhovac je, naime, bio osuđen zbog posjedovanja droge, dilanja droge, prevare te čak devet razbojstava.

Orešković, inače umirovljeni policajac, umro je na mjestu zločina. Vrhovac je  otrčao kroz obližnji park do Hvarske ulice i odbacio pištolj u kontejner za smeće te se potom udaljio u nepoznatom smjeru.

Zbog 10.000 eura: Macolinom bratu ispalio je hitac u potiljak
Zbog 10.000 eura: Macolinom bratu ispalio je hitac u potiljak

Vrhovac: Nisam kriv

Vrhovac je iznoseći obranu na zagrebačkom Županijskom sudu zanijekao krivnju.

- Nisam kriv. Ne da nisam od Frane Oreškovića posudio 10.000 eura već sam ja njemu za zajednički posao dao 4500 eura koje mi nije vratio jer je ubijen. Dapače, nakon što je Frane ubijen ostao sam bez apartmana u Primoštenu - branio se na Županijskom sudu Dušan Deni Vrhovac.

Rekao je kako je Oreškovića upoznao u ljeto 2015. u očevu kafiću gdje je radio kao konobar. 

- Bavim se sportom, poznajem nogomet, a Frane je znao odlaziti u kladionicu pa me je znao pitati za savjet. Nakon što mi se u listopadu 2015. rodila ki odlučio sam biti manje u lokalu i počeo se baviti preprodajom tekstila na crno. Robu je od mene kupovao i Frane, a ja sam od njega znao uzimati građevinski materijal za trećinu tržišne cijene pa sam ga preprodavao - rekao je Vrhovac opisujući zajedničke poslove.

Pojašnjavao je zatim kako su zajedno trebali poslovati i vezano za otkup stolarije i strojeva iz jedne zagrebačke tvrtke. Kazao je da je tvrtka propala, pa je vlasnik robu i inventar vrijedan 220.000 kuna, prodavao za 4500 eura.

- Frane mi je ponudio da uđem u taj posao, a ja sam pristao. Svatko je trebao dati pola novca. Ja sam njemu dao 2500 eura, a kako nije imao ostatak, dao sam mu i tih preostalih 2000 eura. On je nešto od tog novca potrošio pa sam se ja malo naljutio. Trebao sam mu dati još 1000 eura za transport, no tada sam mu rekao da će to biti to, odnosno da ću ja dalje preuzeti kontakte i s vlasnikom te robe i s kupcem – kazao je Vrhovac.

"Nisam ubio Macolinog brata, on je meni bio dužan 4500 €"
"Nisam ubio  Macolinog brata, on je meni bio dužan 4500 €"

'Nisam imao motiv. Zbog njegove smrti ostao sam bez apartmana'

Rekao je i kako je tijekom ljetovanja u Primoštenu upoznao vlasnika zemljišta koji mu je rekao da prodaje kuću sa zemljištem.

- Frane je našao kupca, a ja sam za posredovanje u poslu kao proviziju trebao dobiti apartman u trokatnici koja se gradi na tom zemljištu bez čega sam ostao nakon Franina ubojstva - naveo je optuženi ukazujući kako nije imao motiv ubiti Oreškovića. 

Iznio alibi: Uspavao kćer, a onda se našao sa sestrinim dečkom

Pojasnio je da ga je Orešković zvao 21. travnja ujutro te mu je rekao da dolazi u Zagreb oko 19 sati. Dogovorili su se da se čuju i nađu.

- No do toga nije došlo. Taj sam dan išao po suprugu u bolnicu, a navečer me je nazvao šogor. S njim sam se našao u 20.20 ispred zgrade u kojoj stanujem. On je išao na trening, a kako sam tek uspavao dijete, izišao sam dolje. Moj šogor ima dubok glas, pa zato nisam htio da dođe u stan kako mi ne bi probudio dijete. Pričali smo dvadesetak minuta, nakon čega sam se ja vratio supruzi u stan, a išli smo spavati oko 22 sata - kazao je Vrhovac.

Macola je neutješan: 'Brat je pomagao, to ga je stajalo glave'
Macola je neutješan: 'Brat je pomagao, to ga je stajalo glave'

Odgovarajući na pitanja, kazao je da nikada nije pucao iz pištolja, a kako je kazao, oružje je dotaknuo na Staru godinu 2015., kada je po ruci udario kolegu koji je na vratima kafića pucao u zrak slaveći.

- Pitao sam ga što radi, te sam ga udario po ruci da spusti oružje. On je tada otišao, a ja sam pokupio čahure i odnio mu ih - kazao je Vrhovac. Na upit sutkinje zašto je taj događaj relevantan za obranu, braniteljska klupa je kazala – zbog barutnih čestica.

'Svima je pomagao, to ga je stajalo glave'

Vidno potresen Željko Orešković Macola jedva je govorio nakon vijesti o tragičnoj bratovoj smrti. 

- Živio je normalno i svima je uvijek pomagao te ga je to na kraju stajalo glave - kaže poznati hrvatski ugostitelj Macola.

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 58
VIDEO

Milanović sazvao Sabor, sutra će dati mandat Plenkoviću
IZBORI 2024.

Milanović sazvao Sabor, sutra će dati mandat Plenkoviću

Andrej Plenković objavio je kako su u četvrtak sakupili potrebnih 76 potpisa za formiranje nove Vlade

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece
Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku