Obavijesti

News

Komentari 84

Ispitali 'špijuna' pa mu je sud odredio pritvor od mjesec dana

Ispitali 'špijuna' pa mu je sud odredio pritvor od mjesec dana
1

Tužiteljstvo je zatražilo pritvor za Čolovića zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke, ponavljanja kaznenog djela, kao i zbog uznemiravanja javnosti

VIDEO

U Višem javnom tužiteljstvu u Beogradu saslušan je osumnjičeni za špijunažu u korist Hrvatske. Tužiteljstvo je pokrenulo istragu protiv Č. Č. i predložilo sudu određivanje pritvora.

Srbijanski mediji javljaju da mu je sud odredio pritvor od 30 dana.

Nakon saslušanja, tužitelj je sucu predložio određivanje pritvora zbog opasnosti od bijega, utjecaja na svjedoke, ponavljanja kaznenog djela, kao i zbog uznemiravanja javnosti, a za navedeno kazneno djelo predviđena je kazna zatvora veća od 10 godina, priopćilo je tužiteljstvo, a prenosi RTS.

Prema Krivičnom zakonu Srbije, kazna od tri do 15 godina zatvora predviđena je za one koji vojne, ekonomske ili službene tajne priopće, predaju ili učine dostupnim stranoj državi, stranoj organizaciji ili osobi koja im služi.

Zatvor od pet do 15 godina predviđen je za one koji za stranu državu ili organizaciju stvaraju obavještajnu službu u Srbiji ili njome rukovode.

Tužiteljstvo je ranije priopćilo da uhićeni ima državljanstvo Republike Srbije i Hrvatske, i da je do 1990. godine živio i radio u Republici Hrvatskoj, nakon čega mu je mjesto prebivališta bilo u Republici Srbiji. Mediji su prenijeli da se osumnjičeni zove Čedo Čolović (57) i da je umirovljeni oficir Vojske Republike Srpske Krajine, koji je uhićen dok je bježao u Hrvatsku.

Navode i da je uhićeni proteklih mjeseci pa, kako navode, i godina, u Beogradu i Srbiji prikupljao podatke o oficirima JNA protiv kojih je Hrvatska već pokrenula ili će pokrenuti kazneni progon zbog djela počinjenih tijekom rata.

Blic: Evo kako je Čolović špijunirao za Hrvatsku

Blic, pak, u nedjelju piše kako je Čolovića vrbovala Sigurnosno-obavještajna agencija Hrvatske (SOA), koja, kako za Blic tvrdi izvor upoznat s aktivnostima obavještajnih sigurnosnih struktura obje zemlje, u Srbiji ima mrežu špijuna, najviše nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske Krajine.

- Čolović je ucijenjen podizanjem optužnice za ratne zločine. On je bio pripadnik 75. motorizirane brigade VSK. Zauzvrat je dobio hrvatsko državljanstvo i putovnicu. U posljendjih nekoliko godina, koliko je radio za hrvatsku SOA-u, kontaktirao je bivše suborce iz VSK koji su mogli svjedočiti protiv Srba optuženih u Hrvatskoj za ratne zločine. Svi koji su pristali svjedočiti dobili su oprost za ratna dela ili debelu novčanu nadoknadu. Čolovićev zadatak bio je vrbovati svedoke koji su u Haagu bili pozivani kao svjedoci protiv hrvatskih generala, Mladena Markača, Ante Gotovine i Ivana Čermaka. Protiv njih je haški sud vodio postupke za ratne zločine tokom "Oluje", a Hrvatima je od nacionalne važnosti bilo da oni budu oslobođeni. Njima je, preko Čolovića ali i drugih špijuna, ponuđeno veliko bogatstvo ako odustanu od svjedočenja ili drastično ublaže izjave. Najgore je to što su neki pristajali i na lažno svedočenje u Hagu - kaže izvor za Blic.

Čolović je podatke o sastancima sa svjedocima prenosio agentima SOA-e, sa kojima se sastajao na hrvatskoj strani. Vrbovanje Čolovića je matrica po kojoj je SOA u Srbiji, prema tvrdnji našeg sugovornika, napravila vojsku špijuna, najviše u Beogradu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 84
VIDEO

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso, parkirali u hangare vojarne. Kreće svečani program

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa