News

Komentari 173

Černobilski misterij zbunio je sve stručnjake: Ispod reaktora 4 raste radijacija. Ne znaju zašto

Černobilski misterij zbunio je sve stručnjake: Ispod reaktora 4 raste radijacija. Ne znaju zašto

Znanstvenici iz Ukrajine postavili su mnoge senzore oko reaktora 4 koji stalno prate razinu radioaktivnosti. Posljednjih dana razina zračenja drastično je porasla, ali nitko ne zna zašto

Razina radijacije ispod reaktora 4 u Černobilu, gdje je 1986. bila nuklearna katastrofa zbog koje i danas u Hrvatskoj umiru od raka, iznenadila je stručnjake.

Pogledajte video: Katastrofa u Černobilu

Ispod tog reaktora koji je eksplodirao i dalje je aktivno nuklearno gorivo i sljedećih 24.000 godina nitko neće moći živjeti na tom području. Struktura od 1,5 milijardi eura štiti da se radijacija proširi, ali sad se ona pojačava, a nitko ne zna zašto, piše History of yesterday.

Neil Hyatt, nuklearni kemičar sa Sveučilišta u Sheffieldu spomenuo je kako postoji mogućnost da se uranovo gorivo samo po sebi ponovo zapali.

 - Baš kao što se ugljen može ponovo rasplamsati u roštilju, tako i nuklearni materijali koji su nekad bili zapaljeni - pojašnjava Hyatt. 

On je, kao i nekolicina nuklearnih kemičara, ranije spominjali mogućnost ponovnog aktiviranja urana iz Černobila, ali znanstvenici iz Ukrajine koji su odgovorni za upravljanje nuklearnom aktivnošću u blizini do sada zapravo nisu slušali.

Znanstvenici iz Ukrajine postavili su mnoge senzore oko reaktora 4 koji stalno prate razinu radioaktivnosti.

Nedavno su ti senzori otkrili stalno povećanje razine radioaktivnosti. Čini se da ova radioaktivnost dolazi iz nedostupne komore ispod reaktora 4 koji je blokiran od noći eksplozije 26. travnja 1986. godine.

Što bi moglo biti uzrok tome?

Stručnjaci iz Ukrajine ne razumiju zašto se to događa, iako imaju neke pretpostavke.

Voda se koristi za pokretanje procesa fisije unutar nuklearnih materijala, što čini energiju oslobađanja nuklearnog materijala koja se unutar nuklearnog reaktora može držati pod kontrolom, ali u ovom slučaju stručnjaci se boje da to neće moći kontrolirati.

Druga pretpostavka je da budući da je reaktor 4 potpuno zaštićen, voda od kiše nije mogla doći do nuklearnog goriva. Voda iz kiše mogla je držati nuklearni materijal pod kontrolom. Bez vode nuklearno gorivo može biti u opasnosti od pregrijavanja, što može dovesti do nove nuklearne katastrofe.

Možda postoji još jedan razlog za ovo stalno povećanje radioaktivnosti, ono što je gore spomenuto samo su pretpostavke, možda se nešto potpuno drugačije događa ispod reaktora 4 ili unutar nuklearnog materijala koji je ostao unutra. Ovo je nešto što bi definitivno trebalo alarmirati kako bi se pripremili za najgoru situaciju.