Obavijesti

News

Komentari 4

Ispravak članka: 'Bježao je policajcima i probijao blokade'

Uhićeni Gino Hamidović je samo osumnjičen za kazneno djelo ubojstvo Hašima Osmanovića, a u objavljenom tekstu iznosi se da je kriv, navodi njegov odvjetnik

VIDEO

Obraćam Vam se temeljem punomoći zaprimljene od Gine Hamidovića iz Zagreba, I. Crikvenička br. 1, čiju punomoć Vam dostavljam u privitku. Temeljem čl. 2 Zakona o elektroničkim medijima (NN 153109; 84/11), a u vezi č1. 22 st. 2 i čl. 40 Zakona o medijima (NN 59/04; 84/11) pozivam Vas da objavite ispravak informacije objavljene na portalu www.24sata hr., dana 05. ožujka 2012. pod naslovom "Uhitili vozača ubojice: Bježao policajcima i probijao blokade". 

U naslovu navedenog članka se iznosi tvrdnja kako je osoba koja je uhićena po djelatnicima međimurske policije, a što proistječe iz daljnjeg teksta, vozač osobe koja je usmrtila Hašima Osmanovića u Zagrebu, Avenija Dubrava dana 29. veljače 2012. U podnaslovu teksta se nedvosmisleno iznosi kako je uhićeni muškarac najvjerojatnije vozač koji je ubojicu G. Hamidovića doveo do auta ubijenog Osmanovića." U daljnjem tekstu se navodi se puno ime Gina Hamidovića. 

Na prikazani način u tekstu se iznosi tvrdnja da je Gino Hamidović počinio kazneno djelo protiv života i tijela ubojstvom, predviđeno odredbom čl. 90 Kaznenog zakona Republike Hrvatske. Uz uvažavanje pune slobode izvještavanja i pristupa informaciji za ukazati je kako se nužno ograničenje toga prava sastoji u poštivanju prava osoba na koju se odnose informacije. 

Temeljeno pravo osobe protiv koje se vodi kazneni postupak se ogleda kroz presumpciju nedužnosti, čiji značaj determinira njeno uvrštenje u odredbe Ustava Republike Hrvatske. Oborivost te pretpostavke ovisi isključivo o utvrđenjima sudova sadržanim u odluci koja ima svojstvo pravomoćnosti. 

Mediji su u obvezi, realizirajući svoje pravo na slobodu izvještavanja, javnosti ponuditi točne informacije. Stoga je za utvrditi kako je netočna informacija da je Gino Hamidović ubojica, odnosno osoba koja je lišila života Hašima Osmanovića, kako se to tvrdi u predmetnom članku.

Gino Hamidović je osoba koja je osumnjičena da je počinila kazneno djelo, a što predstavlja kvalitativnu bitnu razliku. Netočnim načinom izvještavanja povrjeđuju se prava osobnosti Gine Hamidovića i prejudiciraju odluke nadležnih sudova, čime se ugrožava njegovo pravo na pošteno i nepristrano suđenje. Stoga, cijenimo potrebnim da objavom ispravka barem djelomično ispravite propust u izvještavanju.

Gino Hamidović, p.p.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...
PRISILNO IH PRIVELI

Uznemirujuće. Pijani i krvavi napali policajce u vrgoračkom fast foodu i prijetili im smrću...

Pijane žene odbile su zapovijed policajaca da prestanu sa razbijanjem te je jedna policajca uhvatila za košulju te ga počela udarati po tijelu nastojeći ga izbaciti iz objekta kada je ušao
Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...
UBOJSTVO ZA UBOJSTVOM NA ČRNOMERCU

Muškarac ubio majku, drugi oca, treći izbo poznanika, pustio da danima umire u mukama...

U samo tri mjeseca, dogodilo se više stravičnih incidenata na zagrebačkom Črnomercu. U najnovijem od njih, u subotu ujutro, sin je izbo majku (68)