Obavijesti

News

Komentari 23

Ispravili su nepravdu: Najteži invalidi dobivat će doplatak

Ispravili su nepravdu: Najteži invalidi dobivat će doplatak
1

Saborski zastupnici izglasali su novi Zakon o putnim ispravama te izmijenio Zakon o potraživanju radnika u slučaju stečaja. Izmijenjen je i Zakon o dječjem doplatku

VIDEO

Sabor je izglasao novi Zakon o putnim ispravama, a prema novim pravilima gubitak ili krađa putovnice više neće morati oglašavati u Narodnim novinama. Nevažećom će je proglasiti službenik u MUP-u, a potom se odmah može tražiti izdavanje nove. Zahtjev za izdavanje putovnice djetetu podnose oba roditelja ili zahtjev podnosi jedan od roditelja, a drugi preuzima putnu ispravu. Ako je pak jedan od roditelja spriječen on može dati ovjerenu pisanu suglasnost drugom roditelju da ishodi putovnicu za dijete. 

Prema najavama od 1. studenog ove godine roditelji će suglasnost moći dati i elektronskim putem. Zahtjev samostalno može podnijeti jedan od roditelja samo ako je drugi roditelj umro ili je proglašen mrtvim, lišen poslovne sposobnosti u dijelu koji se odnosi na ishođenje putne isprave ili ako na temelju sudske odluke samostalno ostvaruje roditeljsku skrb. U žurnim slučajevima, kada prijeti opasnost za dijete ili izdavanje iste u osobitom interesu djeteta, zahtjev može podnijeti i putovnicu preuzeti jedan roditelj uz pisanu suglasnost centra za socijalnu skrb. Ubuduće će se moći posjedovati i dvije iste putovnice ako im je ona potrebna obavljanje gospodarskih, kulturnih ili sportskih djelatnosti u inozemstvu ili iz drugih opravdanih razloga. U novim putovnicama više neće biti podatka o prebivalištu.

Sabor je izmijenio Zakon o potraživanju radnika u slučaju stečaja, pa će od 1. rujna država isplaćivati do tri minimalne mjesečne plaće radnicima kojima one nisu isplaćene zbog blokade računa poslodavca.

Ispravili nepravdu s naknadama osoba s invaliditetom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Sabor je uz 112 glasova za i dva suzdržana prihvatio izmjene Zakona o dječjem doplatku, kojim su izjednačene sve osobe s najtežim invaliditetom, što je predložila Vlada te je tako ispravljena nepravda koja je trajala 13 godina. Nepravda je nastala izmjenama zakona iz 2002. godine kada je 1077 osoba s invaliditetom starijih od 27 godina ostalo bez mjesečne naknade od 831,50 kuna doplatka, dok to isto pravo doživotno ostvaruje oko 4000 osoba s invaliditetom. 

Vladajući su odbili oporbene amandmane te je tako propao prijedlog da se zakon primjenjuje retroaktivno, ali ni da se on primjenjuje od 1. kolovoza, a ne od 1. rujna kao što je to predviđeno u Banskim dvorima. Odbijeni su i amandmani nezavisnog zastupnika Mladena Novaka koji je u saborsku proceduru prvi uputio prijedlog izmjene navedenog zakona. Laburisti su tražili povratno djelovanje zakona, a nakon obrazloženja da Vlada nije imala tu namjeru Dragutin Lesar je uzvratio: 

- Ovakvo obrazloženje nije zabilježeno u povijesti Sabora. Da Vlada nije imala namjeru prihvatiti retroaktivnost vidjeli smo iz zakona pa smo zato i predložili amandman. Naša namjera je da 1077 osoba kojima je 13 godina bilo uskraćeno pravo propustom države to pravo i ostvari. Ovako ovih 13 godina papala maca - poručio je Lesar.

Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor i Klub HDZ-a amandmanom su tražili da se zakon primjenjuje od 1. kolovoza, ali su to vladajući odbili.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje