Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
11 komentara

Ispravu o ratifikaciji Konvencije Hrvatska je dala Vijeću Europe

Stalni predstavnik RH pri Vijeću Europe veleposlanik Miroslav Papa u utorak je položio kod depozitara, glavnog tajnika Vijeća Europe, ispravu o ratifikaciji Istanbulske konvencije, priopćili su iz MVIEP-a

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
11 komentara

Hrvatska je u srijedu položila ispravu o ratifikaciji Istanbulske konvencije Vijeću Europe, zajedno s rezervom i interpretativnom izjavom, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, dodajući da će konvencija za Hrvatsku stupiti na snagu 1. listopada.

"U nazočnosti zamjenice glavnog tajnika Vijeća Europe Gabrielle Battaini-Dragoni, stalni predstavnik Republike Hrvatske pri Vijeću Europe veleposlanik Miroslav Papa u utorak je položio kod depozitara, glavnog tajnika Vijeća Europe, ispravu o ratifikaciji Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija), zajedno s rezervom i interpretativnom izjavom", kaže se u priopćenju ministarstva.

Činu polaganja ratifikacijske isprave prethodilo je potvrđivanje navedene Konvencije u Hrvatskome saboru 13. travnja te potpisivanje isprave o ratifikaciji te konvencije od strane predsjednice  Kolinde Grabar-Kitarović 24. svibnja.

Time je Hrvatska postala 31. država stranka tog međunarodnog ugovora. 

U skladu s člankom 75. stavkom 4. Konvencije, konvencija će za Hrvatsku stupiti na snagu 1. listopada ove godine, dodaje se u priopćenju. 

Podsjetimo, inicijativa "Istina o Istanbulskoj", koja traži referendum za otkazivanje Istanbulske konvencije, objavila je u ponedjeljak na Markovom trgu kako su skupili 377.635 potpisa što je više od 10 posto ukupnog broja birača. Za održavanje referenduma potrebno je prikupiti najmanje 374.740 potpisa. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message