Obavijesti

News

Komentari 3

'Ispred nas su novi ciljevi, novi izazovi, prilagodbe nekim novim vremenima i zahtjevima'

'Ispred nas su novi ciljevi, novi izazovi, prilagodbe nekim novim vremenima i zahtjevima'

Naglasio je da je ključno jačanje kapaciteta učiteljske profesije uz privlačenje i zadržavanje najboljih u sustavu te sustavno poticanje razvoja učiteljskih potencijala

VIDEO

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u utorak je u čestitci u povodu Svjetskoga dan učitelja, zahvalio učiteljima na hrabrosti i predanosti te istaknuo da se sada više nego prije mora jačati odgojna uloga škole i osnaživati prosvjetne radnike.

Ministar se učiteljima obratio video-porukom prigodom online dodjele nagrada najboljim odgojno-obrazovnim djelatnicima u školskoj godini 2020./2021., njih 511.

Zahvalivši učiteljima što su odabrali poziv kojim pridonose oblikovanju budućnosti našega društva, neumorno ispunjavajući stotine zadaća i uloga, ministar je naglasio da nema odgovornije zadaće od odgoja, poučavanja i usmjeravanja mladih znatiželjnih umova.

- Unatoč tome, svjesni smo da učitelji nisu svemoćni i da mnogi drugi faktori u društvu imaju često i veći utjecaj na formiranje i ponašanje djece i mladih pa upravo zato moramo, više nego ikad prije, jačati odgojnu ulogu škole i osnaživati prosvjetne radnike - rekao je Fuchs.

'Učitelji su u srcu oporavka od pandemije, ali podrška ne smije ostati samo na lijepim riječima'
'Učitelji su u srcu oporavka od pandemije, ali podrška ne smije ostati samo na lijepim riječima'

Naglasio je da je ključno jačanje kapaciteta učiteljske profesije uz privlačenje i zadržavanje najboljih u sustavu te sustavno poticanje razvoja učiteljskih potencijala.

- Jedna od ciljanih mjera kojima potičemo i nagrađujemo izvrsnost i inovativnost upravo je i nagrađivanje najuspješnijih djelatnika u području obrazovanja, spremnih na cjeloživotno učenje i profesionalan razvoj - rekao je ministar. 

Čestitajući najboljima i zaželjevši da zadrže otvorenost srca i uma te u djece i učenika nastave razvijati i podržavati otvorenost i kreativnost duha i intelekta, ministar je istaknuo da je iznimno ponosan na napore i trud uložen u realizaciju prošle školske godine, koja je unatoč pandemiji i potresu većim dijelom održana u učionicama.

- I provedena istraživanja pokazuju koliko je to pozitivno utjecalo na mentalno zdravlje djece i dobrobit učenika, ali i nastavnika. Siguran sam da ćemo zajedno učiniti sve kako bi i ovu školsku godinu naši učenici proveli u školskim klupama sa svojim vršnjacima, u zdravom i sigurnom okruženju - dodao je Fuchs.

- Ispred nas su novi ciljevi, novi izazovi, prilagodbe nekim novim vremenima i zahtjevima društva. Nacionalni plan razvoja sustava obrazovanja koji izrađujemo predstavljat će upravo okvir za promjene i unaprjeđenje sustava na svim razinama. I u ostvarenju te zajedničke misije nastavljamo biti saveznici i suputnici - poručio je ministar učiteljima te im zahvalio na hrabrosti i predanosti, jer kao "primjer, nositelj normi i vrijednosti zajednice, nose golem teret i golemu snagu".

Proslava Dana Učiteljskog fakulteta

Proslava Dana Učiteljskoga fakulteta u utorak je protekla u isticanju važnosti učitelja i obrazovanja u svakom društvu te nedovoljnom društvenom ugledu koji prati učitelje u Hrvatskoj.

Učiteljski fakultet, sa 199 zaposlenika od kojih su 142 nastavnici, na 12 katedri obrazuje tri tisuće studenata, nema proizvod koji se vrednuje na tržištu, ali stvara ljude koji će nositi naciju, kazao je dekan Siniša Opić obraćajući se velikom broju uzvanika.

Pozvao je državne vlasti da dadu učiteljima vrijednost koju zaslužuju, rekavši: "Uložimo u obrazovanje jer je to nabolje ulaganje u budućnost, bolje od ulaganja u borbene avione".

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović čestitao je Dan učitelja i poručio da su oni odigrali važnu ulogu u izgradnji hrvatske kulture. Uz prvu generaciju prosvjetitelja velikih ličnosti i Katoličku crkvu učitelji su u sto godina odigrali veliku ulogu, oni su presudno oblikovali narativ nacije, a to je pitanje kulture srca, kazao je Milanović.

Istaknuo je da Hrvatska nije tamo gdje smo željeli da bude, jer učenici ne pokazuju zadovoljavajuće rezultate na Pisa testovima. Imate fakultet i čuvajte ga, povlačite europska sredstva i težite visokom prosjeku u obrazovanju, a talenti će ionako sami ostvariti ono čemu teže, rekao je predsjednik.

Na vama je da stvarate slobodne pojedince koji imaju pravo izbora i razvijeno dosadno društvo, zaključio je Milanović.

Skup su također pozdravili i Dan učitelja čestitali izaslanik predsjednika Vlade državni tajnik Ivica Šušak, izaslanica predsjednika Sabora zastupnica Vesna Bedeković, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras i drugi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.