Obavijesti

News

Komentari 0

'Učitelji su u srcu oporavka od pandemije, ali podrška ne smije ostati samo na lijepim riječima'

'Učitelji su u srcu oporavka od pandemije, ali podrška ne smije ostati samo na lijepim riječima'
1

Povodom Svjetskog dana učitelja Ministarstvo znanosti i obrazovanja nagradilo je 511 najboljih učitelja, nastavnika i stručnih suradnika s po 10.000 kuna bruto. UNESCO je pozvao na što veće ulaganje u struku

VIDEO

Ovogodišnji Svjetski dan učitelja, koji se obilježava 5. listopada, posvećen je učiteljima žrtvama COVID-a. UNESCO je ovogodišnju proslavu pod nazivom "Učitelji u srcu oporavka obrazovanja“ posvetio upravo jačanju učiteljske uloge u oporavku od pandemije i njom izazvane krize.

- Na Svjetski dan učitelja, slavimo svakog učitelja, ali i pozivamo sve države da ulažu u njih i istaknu ih kao predvodnike globalnog obrazovnog oporavka, kako bi svaki učenik imao pristup kvalificiranom i osiguranom učitelju. Stojimo uz naše učitelje - poruka je to čelnika UNESCO-a, a našim učiteljima i nastavnicima njihov dan su čestitali prosvjetni sindikati, resorni ministar Radovan Fuchs, kao i brojne udruge i organizacije. 

Naše Ministarstvo znanosti i obrazovanja i ove godine nagrađuje 511 najboljih učitelja i nastavnika, koji će dobiti po 10.000 kuna bruto. 

- Sindikat hrvatskih učitelja će, kao odgovoran socijalni partner, i nadalje biti inicijator i pokretač pozitivnih promjena i onaj koji vodi računa o dignitetu struke, o boljem položaju svih zaposlenika u sustavu te kvaliteti obrazovanja naših učenika - poručili su iz Sindikata hrvatskih učitelja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Cilj Svjetskog dana učitelja je mobilizirati podršku za nastavnike kako bi se osiguralo da će učitelji i dalje ispunjavati potrebe budućih generacija te podići obrazovanje na razinu društvene važnosti i izvući učitelje iz poluanonimnosti i dati im društvenu važnost koju zaslužuju - u svojoj čestitci ističe sindikat Preporod.

- Uz kompetencije učiteljima treba prije svega profesionalna autonomija u njihovim metodama poučavanja te dignitet, a sindikat je zato tu da brani i štiti upravo dostojanstvo učitelja i da se bori za prostor njihove profesionalne slobode - poručili su iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

No, problemi su i dalje veliki, na što upozorava i Forum za slobodu odgoja.

- Gotovo niti jedna profesija u društvu nije preko noći doživjela tolike promjene kao što je to učiteljska profesija doživjela u razdoblju zatvorenih škola i nastave na daljinu. Upravo su oni bili ti koji su učenicima davali koliko toliko privid uobičajenog, normalnog života, čak i u najtežim trenucima. 
Iako načelna potpora i zahvalnost odgojno-obrazovnim radnicima u našem društvu postoji, na žalost temeljni dokumenti i strategije još ne prepoznaju važnost značajnijeg ulaganja u materijalni i društveni položaj odgojno-obrazovnih radnika i radnica. To najbolje možemo vidjeti na primjeru „Nacionalnog plana oporavka i otpornosti“ u kojem se znatna financijska sredstva planiraju uložiti u obrazovanje, čak 7,5 milijardi kuna u sljedećih pet godina. Iako je iznos značajan i najveći koji se ikad ulaže u obrazovni sustav u Hrvatskoj, plan ulaganja usmjeren je gotovo u potpunosti na infrastrukturne projekte, a samo deklarativno prepoznaje unapređenje materijalnog i društvenog položaja učitelja i nastavnika - ističe Forum u svojoj čestitki učiteljima i nastavnicima.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke
PENAVA 'NA IZVOL'TE'

Slaže li se Vlada PP? Penava je rješenje za ostanak HDZ-a na vlasti. Ovo su glavne prepreke

Plus+ Ako je Penava spreman uzeti sve što mu Plenković ponudi, u zamjenu za Pupovčev “skalp”, onda imamo vladu