Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
29 komentara

Ispunio si želju: Djed Janko (89) leti, vozi motocikl i frizira

Djed Janko Bebek iz Ljubuškog svaki dan sjeda na svoj skuter i prijeđe stotinjak kilometara. Osjeća se kao mladić pa je letio paraglajderom iznad Ljubuškog

Velimir Begić/24sata
Foto: Velimir Begić/24sata
29 komentara

Oduvijek sam to želio. Želio sam ostvariti taj mladenački san. Napokon sam uspio. Letio sam, dočekao nas je u Ljubuškom Janko Bebek (89).

On je iznad Ljubuškog letio paraglajderom, a letjeti je prvi put poželio još daleke 1951. godine.

- Tad sam bio u Nikšiću. Bila je neka vojna vježba rezervnog sastava JNA. Tri mjeseca sam bio tamo. Tražili su padobrance, prijavio sam se, ali me nisu primili. Primili su jednu djevojku, koja se prepala, pa nije htjela ni skočiti, onda su je gurnuli iz helikoptera, pa je na tlu, da oprostite, obavila nuždu. Vodili su je na pranje pored obližnjeg potoka - govori Janko, ali najbolje tek dolazi.

- Meni je liječnik tada rekao da ne smijem skakati padobranom jer imam slabo srce - rekao je i prasnuo u smijeh. Sa svojim “slabim srcem”, nadživio je svoje mnoge vršnjake, a vjerojatno i spomenutog liječnika.

Velimir Begić/24sata

Nekada je bio frizer i mesar i još se time bavi. Svakodnevno svojim skuterom prijeđe stotinjak kilometara, a mnoge i danas frizira i brije po selima koja obilazi na svom motoru koji vozi cijeli život.

- Njega ništa ne može zaustaviti. Ni kiša, ni snijeg, ni vjetar... Uvijek je na motoru, a prijeđe više kilometara nego supruga i ja zajedno. Čak se ispred kuće i brije, rijetko u kući. Jednom smo navečer bili u ribolovu, a on se skinuo i ušao u hladnu rijeku. Nakon dva sata smo ga nagovorili da iziđe, a on nam je kazao kako smo mu pokvarili večer, ali unatoč tome, zdrav je. A možda je i zbog toga zdrav? - naglas se pita njegov sin Pero. Janko je na svom motoru obišao cijelu Hercegovinu i Dalmaciju, ali posljednjih godina je samo u Hercegovini jer ga ne puštaju preko granice. Vozačka mu je istekla 2010. godine, a u policiji mu nisu željeli dati novu kada je prije nekoliko godina podnio zahtjev za produženje.

Velimir Begić/24sata

- Uvijek se vozim na motoru, i sada sam došao sa svoja dva kotača. Tu je ispred, a kod kuće imam još dva takva. Za svaki slučaj ako se jedan pokvari - smije se i najavljuje kako će opet letjeti paraglajderom, čim vremenski uvjeti to dopuste.

- Dogovorili smo se da ću i ja tada letjeti zajedno s njim - kaže njegova unuka Gabrijela, a Janko dodaje kako će tada peći janje i sve počastiti jer su mu letom omogućili nezaboravno iskustvo.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message