News

Komentari 23

Ispustili fekalije u more pokraj Komiže: Kazna do 50.000 kuna

Ispustili fekalije u more pokraj Komiže: Kazna do 50.000 kuna

Na Facebooku je osvanula fotografija fekalija koje su ispustili s luksuzne jahte na Komiži. Takvi brodovi moraju imati smještajni kapacitet za njih, a ukoliko on zakaže, moraju obavijestiti nadležne službe

Vlasniku luksuzne jahte sa koje su u more pokraj Komiže puštene fekalije mogao bi dobiti kaznu i do 50 tisuća kuna, javlja Slobodna Dalmacija. 

Kapetan splitske Lučke kapetanije Željko Kuštera rekao je za Slobodnu da se cijeli slučaj još treba istražiti. No, prema zakonu i Međunarodnoj konvenciji o sprečavanju onečišćenja s brodova (MARPOL), neki brodovi moraju imati smještajne kapacitete za fekalije. U određenim uvjetima dopušteno im je ispuštanje u more, no u ostalima ih moraju ispustiti na kopnu. 

Za prihvat fekalija s brodova luke moraju imati odgovarajuća postrojenja i uređaje koji zbrinjavaju sve brodove koji ih se tiču, bez posljedica po njihov zastoj. Također, u slučaju da su ovi uređaji neodgovarajući, sve zainteresirane strane moraju biti obaviještene.

- Problem zna predstavljati i činjenica da nemamo riješen prihvat ovakvog sadržaja, ali to nikako ne znači da je ovaj način dopustiv i da se ne treba sankcionirati - rekao je Kuštera. 

Podsjetimo, jahta u komiškoj luci ispustila je tank s fekalijama u more, a svemu je svjedočio Komižanin koji je fotografije objavio u jednoj Facebook grupi. Na ekološki incident reagirala je i gradonačelnica Komiže Tonka Ivčević koja je sve prijavila Lučkoj kapetaniji. 

Najčitaniji članci