Obavijesti

News

Komentari 43

Istra: Imamo 11 novooboljelih, preminulu zarazio član obitelji

Istra: Imamo 11 novooboljelih, preminulu zarazio član obitelji
1

Ženu (92) koja je u Općoj bolnici u Puli preminula od korona virusa već je prije bila bolesna, a zarazio ju je član obitelji koji je bio turistički radnik izvan Hrvatske, vjerojatno u Italiji

VIDEO

Novooboljelih osoba u Istri u subotu je 11, a jedna je žena iz Umaga u dobi od 92 godine preminula.  

[UŽIVO] U Istri je dvoje pacijenata preminulo od korone

Objavljuje 24sata Politiko u Subota, 28. ožujka 2020.

- Osoba koja je preminula bila je smještena u Odjelu infektologije Opće bolnice Pula i bila je Covid-19 pozitivna osoba, radi se o 92-godišnjakinji. U svoje ime i ime Stožera izrazio bih sućut obitelji. U odnosu na jučerašnji dan imamo 11 novooboljelih, a od toga su većinom osobe povezane s poznatim slučajevima iz Brtonigle i Umaga. Imamo i jednu osobu premještenu iz karantene u Opću bolnicu Pula jer se pokazalo da je pozitivna na korona virus. Sve zajedno imamo 65 pozitivnih osoba u Istarskoj županiji. Teritorijalno gledano najviše je zaraženih, čak 18, na području grada Umaga, slijedi Brtonigla sa 12, i ostali veći centri, a novozaraženih ima i u Bujama gdje je evidentiran jedan slučaj, Fažani i Svetvinčenti - rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović.

Dodao je da su od svih zaraženih dvije trećine muškarci, a prosjek godina te populacije osoba je 52 godine. No povećao se i broj starijih ljudi preko 69 godina života koji ukupno čine 33 posto zaraženih pacijenata. U petak je uzeto 49 briseva, a rezultati bi se trebali saznati već danas. U mjerama aktivne samoizolacije je između 900 i 1000 ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- U zadnje vrijeme primijetili smo da kod osoba u samoizolaciji imamo širenje kod osoba koje žive s onima u samoizolaciji. To dovodi do zaključka da se osobe koje žive s takvim osobama ne pridržavaju propisanih mjera za distanciranje i osobnu higijenu. To je izuzetno bitno jer smo zadnjih dana vidjeli porast u zaraženima koji žive sa osobama koje su u samoizolaciji, znači, oni nisu izlazili van, nego su se u kućanstvu zarazili. Moramo se držati mjera - rekao je dr. Stojanović.

Preminulu ženu zarazio je član obitelji

- Radi se o gospođi s 92 godine, i prije zaraze koronom imala je značajan komorbiditet, tj. bolesti koje su postojale i prije zaraze, imala je upravo pluća značajno funkcijski insuficijentna. Liječenje je bilo od 17. ožujka, zaraza se dogodila prije. Od samog početka zaraze bilo je očekivano pogoršanje stanja i liječenje je bilo neuspješno. Liječena je kao i svi ostali pacijenti. Ona je imala importirani virusni soj, kroz neposredni kontakt oboljele osobe tako da se zaražena osoba, koja je član obitelji, i dalje nalazi na bolničkom liječenju u našoj Općoj bolnici - rekla je ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić.

- Osoba od koje je preminula žena dobila zarazu je bila turistički radnik izvan Hrvatske. Gotovo sam sigurna da se radi o Italiji - dodala je dr. Hrstić.

Kaže i da rapidno raste broj hospitalizacija pa je to povezano i sa zaštitnom opremom i nabavkom iste. Ubrzano se organiziraju.

- Još nemamo zaraze među zdravstvenim radnicima i zaraza nam se ne širi u dijelove bolnica gdje ona ne bi trebala biti, ali ne znamo koliko ćemo moći zadržati takvo stanje - rekla je dr. Hrstić.

Pripremamo se i za daleko više zaraženih

- Sustav funkcionira. Pripremamo se i za daleko veći broj zaraženih u Istarskoj županiji. Neki već polako izlaze iz karantene, a imamo i prvi put jednog zaraženog iz karantene, a to je dobro jer je ta osoba odmah iz inozemstva prebačena u karantenu i nije imala nikoga priliku zaraziti. Sada je ta osoba prebačena u bolnicu. Ponovno molim da se svi pridržavamo mjera za zaštitu od širenja korona virusa. Tu bitku svi zajedno moramo dobiti - dodao je šef Stožera Dino Kozlevac.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Policija užurbano stigla do polja gdje je nestala djevojčica. Stručnjak komentirao potragu

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag