Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
43 komentara

Istra: Imamo 11 novooboljelih, preminulu zarazio član obitelji

Ženu (92) koja je u Općoj bolnici u Puli preminula od korona virusa već je prije bila bolesna, a zarazio ju je član obitelji koji je bio turistički radnik izvan Hrvatske, vjerojatno u Italiji

Foto: 24sata.hr
43 komentara

Novooboljelih osoba u Istri u subotu je 11, a jedna je žena iz Umaga u dobi od 92 godine preminula.  

[UŽIVO] U Istri je dvoje pacijenata preminulo od korone

Objavljuje 24sata Politiko u Subota, 28. ožujka 2020.

- Osoba koja je preminula bila je smještena u Odjelu infektologije Opće bolnice Pula i bila je Covid-19 pozitivna osoba, radi se o 92-godišnjakinji. U svoje ime i ime Stožera izrazio bih sućut obitelji. U odnosu na jučerašnji dan imamo 11 novooboljelih, a od toga su većinom osobe povezane s poznatim slučajevima iz Brtonigle i Umaga. Imamo i jednu osobu premještenu iz karantene u Opću bolnicu Pula jer se pokazalo da je pozitivna na korona virus. Sve zajedno imamo 65 pozitivnih osoba u Istarskoj županiji. Teritorijalno gledano najviše je zaraženih, čak 18, na području grada Umaga, slijedi Brtonigla sa 12, i ostali veći centri, a novozaraženih ima i u Bujama gdje je evidentiran jedan slučaj, Fažani i Svetvinčenti - rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović.

Dodao je da su od svih zaraženih dvije trećine muškarci, a prosjek godina te populacije osoba je 52 godine. No povećao se i broj starijih ljudi preko 69 godina života koji ukupno čine 33 posto zaraženih pacijenata. U petak je uzeto 49 briseva, a rezultati bi se trebali saznati već danas. U mjerama aktivne samoizolacije je između 900 i 1000 ljudi.

- U zadnje vrijeme primijetili smo da kod osoba u samoizolaciji imamo širenje kod osoba koje žive s onima u samoizolaciji. To dovodi do zaključka da se osobe koje žive s takvim osobama ne pridržavaju propisanih mjera za distanciranje i osobnu higijenu. To je izuzetno bitno jer smo zadnjih dana vidjeli porast u zaraženima koji žive sa osobama koje su u samoizolaciji, znači, oni nisu izlazili van, nego su se u kućanstvu zarazili. Moramo se držati mjera - rekao je dr. Stojanović.

Preminulu ženu zarazio je član obitelji

- Radi se o gospođi s 92 godine, i prije zaraze koronom imala je značajan komorbiditet, tj. bolesti koje su postojale i prije zaraze, imala je upravo pluća značajno funkcijski insuficijentna. Liječenje je bilo od 17. ožujka, zaraza se dogodila prije. Od samog početka zaraze bilo je očekivano pogoršanje stanja i liječenje je bilo neuspješno. Liječena je kao i svi ostali pacijenti. Ona je imala importirani virusni soj, kroz neposredni kontakt oboljele osobe tako da se zaražena osoba, koja je član obitelji, i dalje nalazi na bolničkom liječenju u našoj Općoj bolnici - rekla je ravnateljica Opće bolnice Pula dr. Irena Hrstić.

- Osoba od koje je preminula žena dobila zarazu je bila turistički radnik izvan Hrvatske. Gotovo sam sigurna da se radi o Italiji - dodala je dr. Hrstić.

Kaže i da rapidno raste broj hospitalizacija pa je to povezano i sa zaštitnom opremom i nabavkom iste. Ubrzano se organiziraju.

- Još nemamo zaraze među zdravstvenim radnicima i zaraza nam se ne širi u dijelove bolnica gdje ona ne bi trebala biti, ali ne znamo koliko ćemo moći zadržati takvo stanje - rekla je dr. Hrstić.

Pripremamo se i za daleko više zaraženih

- Sustav funkcionira. Pripremamo se i za daleko veći broj zaraženih u Istarskoj županiji. Neki već polako izlaze iz karantene, a imamo i prvi put jednog zaraženog iz karantene, a to je dobro jer je ta osoba odmah iz inozemstva prebačena u karantenu i nije imala nikoga priliku zaraziti. Sada je ta osoba prebačena u bolnicu. Ponovno molim da se svi pridržavamo mjera za zaštitu od širenja korona virusa. Tu bitku svi zajedno moramo dobiti - dodao je šef Stožera Dino Kozlevac.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message