Obavijesti

News

Komentari 76

Istraga u domu: 'Liječnica je u svemu ovom najmanje kriva'

Istraga u domu: 'Liječnica je u svemu ovom najmanje kriva'
5

Od 53 korisnika Doma koja su prebačena na Križine, njih ukupno 42 je pozitivno na Covid-19, a zaraženo je i 11 djelatnika. Sa strepnjom se čekaju rezultati još 70 testova djelatnika

VIDEO

Prva žrtva koronavirusa iz Doma za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu, 93-godišnja je štićenica koja je preminula u petak ujutro na Križinama.

POGLEDAJTE VIDEO VIJESTI:

Pokretanje videa...

video vijesti 10-04-2020 01:14

Ona je prethodno bolovala od nekoliko kroničnih bolesti, među ostalim, i bolesti srca. Od 53 korisnika Doma koja su prebačena na Križine, njih ukupno 42 je pozitivno na Covid-19, a zaraženo je i 11 djelatnika. Sa strpnjom se čekaju rezultati još 70 testova djelatnika, no nije jasno zbog čega odmah po izbijanju zaraze u Domu nije testirano svih 318 štićenika i oko 130 djelatnika ako je jasno da je riječ o najranjivijoj skupini?!

U KBC Split je umrla zaražena štićenica Doma stara 93 godine
U KBC Split je umrla zaražena štićenica Doma stara 93 godine

Tko je kriv za ove brojke, još uvijek ostaje misterija. Loptica se prebacuje od glavne sestre spomenutog doma Zdravke Đapić Kolak, kojoj je u petak utvrđeno da je pozitivna na Covid-19, do liječnice Belite Šurjak koja je o štićenicima doma vodila brigu, pa prema epidemiolozima koje se optužuje da nisu reagirali, do ravnatelja Ivana Škaričića koji je trebao znati i ranije reagirati.

U obranu obiteljske liječnice dr. Belite Šurjak, koja je u karanteni u hotelu Zagreb jer kod kuće nije imala uvjete za samoizolaciju stao je ravnatelja Domova zdravlja u Splitsko-dalmatinske županije dr. Marko Rađa.

- Ona je liječnica obiteljske medicine, ima ambulantu na Zenti, a u dom u Vukovarskoj išla je u kućnu njegu koja je formalno trajala jedan sat, ali ona je tamo provodila i po tri, četiri sata jer je riječ o teškim bolesnicima. Ne znam je li imala propusta u radu, ali u cijelom ovom kaosu njezina odgovornost je najmanja - kazao nam je dr. Rađa.

Ranko Ostojić: Majka mi ne zna je li pozitivna, čeka testiranje
Ranko Ostojić: Majka mi ne zna je li pozitivna, čeka testiranje

Policija još uvijek “češlja” dom. Osim razgovora, izuzeli su brojnu dokumentaciju i dokaze koji bi mogli poslužiti u eventualnom kasnijem postupku. Župan Blaženko Boban još je suzdržan oko prokazivanja krivca navodeći kako on nije sudac. Kazao je kako čeka mišljenje inspekcije iz resornih ministarstava kako bi donio konačnu odluku, s obzirom da se, kako navodi, iskaz ravnatelja Ivana Škaričića i epidemiologa, u mnogočemu ne podudaraju.

Kako je glavna sestra Zdravka Đapić Kolak rekla za Index, ona je od Civilnog stožera Splitsko-dalmatinske županije tražila zaštitnu opremu, no oni su joj rekli da nemaju i da sama pokuša preko ljekarni nabaviti dezinfekcijska sredstva, a maske preko tvrtki koje su šivale one pamučne, koje zapravo gotovo pa uopće ne štite od korone.

Knjiga primopredaje krije sve odgovore, pa i tempo kojim su se razbolijevali štićenici na drugom katu jer trenutku dolaska epidemiološke službe, kako su nam rekle djelatnice doma, bilo je već 20 febrilnih korisnika. U toj knjizi se naime, prilikom smjene osoblja, detaljno bilježe sve promjene u stanju pacijenata kako bi osoblje znalo koje preuzima smjenu, znalo što im je činiti.

Zbog evidentnog manjka osoblja, zbog čega je upitna i skrb preostalih štićenika doma, u tu ustanovu je upućeno sedam sestara koje će obavljati i poslove njegovateljice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.
Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru
EKSKLUZIVNO DOZNAJEMO

Plan HDZ-a opet udario u zid. Domovinski pokret: Ne želimo nikako SDSS u većini u Saboru

Problem sa SDSS-om se može riješiti. Ne moraju oni biti u novoj vladi, ali i oni i svi drugi predstavnici manjina mogu zadržati sva svoja prava i financiranje kao i dosad, smatraju u HDZ-u. Ali to neće biti lako provesti..