Obavijesti

News

Komentari 24

Istraživanje: Hrvati su spremni za relaksaciju 'korona mjera'

Istraživanje: Hrvati su spremni za relaksaciju 'korona mjera'
1

Situacija vezana uz koronavirus u Hrvatskoj sada traje već više od dva mjeseca, a građani se u svojevrsnoj karanteni nalaze već mjesec dana što se pokazalo dobrom strategijom sprečavanja širenja virusa

VIDEO

Valicon je poslao medijima istraživanje u kojem navode kako su Hrvati spremi za relaksaciju mjera. Priopćenje donosimo u cijelosti.

Vlada Republike Hrvatske najavila je opuštanje restriktivnih mjera, a istraživanje koje je provela agencija Valicon pokazuje da su građani spremni na to jer sve više je onih koji misle da situacija vezana uz koronavirus u Hrvatskoj ide na bolje (čak 95% građana), a razina zabrinutosti za širenje epidemije je najmanja do sad - jako zabrinutih je 10%, što je upola manje nego prije tjedan dana. Ono što nije dobro je da nam je osobna potrošnja u stalnom padu, ali relaksacija mjera možda promijeni i taj trend.

Situacija vezana uz koronavirus u Hrvatskoj sada traje već više od dva mjeseca, a građani se u svojevrsnoj karanteni nalaze već mjesec dana što se pokazalo dobrom strategijom sprečavanja širenja virusa, no s druge strane to je dovelo do slabljenja ekonomske aktivnosti, kako tvrtki, tako i građana. Posljedice pandemije koronavirusa su vidljive u kontinuiranom trendu pada osobne potrošnje. Udio građana koji troše manje nego prije pola godine, prema anketi agencije Valicon, stalno raste i prema posljednjem mjerenju polovica građana RH izjavila da u zadnje vrijeme troši manje nego prije. Jasno da je to dijelom posljedica toga što građani općenito imaju manje prilika za potrošnju, ali sasvim sigurno i s time da četvrtina Hrvata procjenjuje kako ima lošije financijsko stanje nego ranije, dok ih gotovo polovica očekuje pogoršanje. Kada se uzme u obzir da osobna potrošnja čini u normalnim okolnostima oko 60% nacionalnog BDP-a, jasno da je to znak da ovaj trend nije dobar za domaće gospodarstvo i da se mora naći način da se on promijeni, pa je najava relaksacije mjera kretanja i poslovnih aktivnosti svakako dobro došla.

HUP: Podržavamo mjere Vlade, ali tražimo i nužne preduvjete
HUP: Podržavamo mjere Vlade, ali tražimo i nužne preduvjete

Pozitivni pokazatelji koji se odnose na dobru kontrolu nad širenjem epidemije, jer broj novozaraženih u Hrvatskoj je već neko vrijeme dosta nizak i stabilan, rezultirao je time i da se smanjio udio zabrinutih građana zbog širenja epidemije koronavirusa. Njih je ovaj tjedan 78% u odnosu na 83% koliko ih je bilo prošlog tjedna, no još je važniji podatak da je među njima značajno pao udio onih koji su jako zabrinuti - sada je takvih samo 10%, što je upola manje u odnosu na prošli tjedan.

Sve ovo dovelo je do nastavka trenda rasta optimizma među građanima RH glede razvoja situacije s pandemijom, pa tako čak 95% njih smatra da stvari idu na bolje, a osjetno je skočio udio onih koji smatraju da će se situacija oko restrikcija razriješiti za mjesec dana i manje.

Kako se situacija sve više stabilizira i kreće u pozitivnom smjeru, tako se penje i udio onih koji smatraju da su mjere poduzete za kontrolu širenja epidemije prestroge, a s time pada i udio onih koji smatraju da su one preblage. Iako je udio onih koji smatraju da su mjere i dalje primjerene situaciji najveći, gotovo svaki peti građanin smatra da su one prestroge. Nove mjere koje ja Vlada RH donijela danas nesumnjivo će predstavljati olakšanje ne samo za njih, nego za sve građane.

Prve mjere: Otvaraju se dućani, frizeri, a od 11. 5. vrtići i škole
Prve mjere: Otvaraju se dućani, frizeri, a od 11. 5. vrtići i škole

Navođenje izvora

Pri navođenju izvora molimo navedite (preporučeni oblik navođenja izvora):

»Izvor: VALICON, online anketa na nacionalno reprezentativnom uzorku n=509, 18-75, u razdoblju 21.-22. travanj 2020.«

Metodološki podaci

Istraživanje je provedenu u okviru Valicon online panela jaZnam.hr. Rezultati su reprezentativni za hrvatsku internetsku populaciju od 18 do 75 godina, prema dobi, spolu, starosti, obrazovanju i regiji.

Vrijeme anketiranja:

21.- 22. travnja, opća populacija, 18-75, N=509


O Valicon panelu Jaznam.hr

Odlučni u Istri: 'Smanjit ćemo mjere i otvoriti dućane i obrte'
Odlučni u Istri: 'Smanjit ćemo mjere i otvoriti dućane i obrte'

Valicon ima svoje panele širom jugoistočne Evrope, a prvi online panel pokrenut je prije više od 10 godina. Svim panelima centralno upravlja profesionalni tim koji se brine o sigurnosti i kontroli regrutacije, kvalitete i zadovoljstva panelista. Valicon panel omogućava: vrlo pouzdane i brze odgovore, dobar odaziv, te reprezentativan uzorak za internetsku populaciju.

Trenutno na nivou regije Valicon paneli imaju preko 50.000 registriranih korisnika, a čiji broj konstantno raste. Regrutacija u panel se vrši putem višestrukih izvora, a besplatna prijava je moguća putem https://www.jaznam.hr/#register

O kompaniji Valicon

Hrvatska je u drugoj fazi, a u trećoj će se ukinuti sve mjere
Hrvatska je u drugoj fazi, a u trećoj će se ukinuti sve mjere

Valicon je jedna od vodećih kompanija za tržišno savjetovanje i istraživanje javnog mnijenja u jugoistočnoj Evropi. Valicon je specijaliziran za mala tržišta, prilagođena rješenja, naprednu metodologiju i detaljni uvid u klijentovo područje aktivnosti. Osnovna djelatnost kompanije je marketinško savjetovanje na temelju marketinških istraživanja. Valicon nudi svojim klijentima usluge na cijelom Zapadnom Balkanu i putem odabranih partnera u drugim europskim zemljama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 24
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.