Istražuju čelnika Noriljska zbog onečišćenja ruskog Arktika | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 1

Istražuju čelnika Noriljska zbog onečišćenja ruskog Arktika

Istražuju čelnika Noriljska  zbog onečišćenja ruskog Arktika
1

U srijedu su uhićena trojica čelnika podružnice velike rudarske kompanije Norilsk Nikela u čijem je vlasništvu centrala. Optuženi su da su nastavili koristiti spremnik koji nije bio ispravan

VIDEO

Gradonačelnik Noriljska, grada na Arktiku u blizini kojega se dogodilo nezapamćeno onečišćenje prirode, pod istragom je, rekle su u četvrtak ruske vlasti.

Istraga protiv Rinata Ahmetčina vodi se zbog "nemara" i "nesposobnosti da obavlja svoju dužnost u kriznoj situaciji", navodi se u priopćenju ruskog istražnog povjerenstva.

"Ahmetčin, znajući kolika je količina goriva istekla iz spremnika, nije poduzeo potrebne korake kako bi reagirao na kriznu situaciju", dodaje povjerenstvo ocijenivši da nije pravodobno organizirao spasilačku akciju.

Gradonačelnik "nije organizirao kontrolu i nadzor okoliša i nije predvidio događaje i posljedice" katastrofe, navodi se u priopćenju.

Ako ga proglase krivim, prijete mu visoka novčana kazna, "društveno koristan" rad i šest mjeseci zatvora. Termocentrala iz koje se izlila nafta udaljena je desetak kilometara od Noriljska, industrijskog grada s oko 180.000 stanovnika.

Gorivo koje se izlilo u Arktiku stiglo je do obližnjeg jezera
Gorivo koje se izlilo u Arktiku stiglo je do obližnjeg jezera

U srijedu su uhićena trojica čelnika podružnice velike rudarske kompanije Norilsk Nikela u čijem je vlasništvu centrala. Optuženi su da su nastavili koristiti spremnik koji nije bio ispravan i za koji je još 2018. utvrđeno da se mora popraviti. Prijeti im petogodišnja zatvorska kazna.

Dana 29. svibnja 21.000 tona goriva izlilo se iz spremnika termocentrale u rijeku Ambarnaju i na okolno područje, obojivši je u tamnocrveno.

Ruski predsjednik Vladimir Putin proglasio je izvanredno stanje i ukorio oligarha Vladimira Potanjina, direktora Norilsk Nikela.

Kompanija smatra da je nesreću uzrokovalo topljenje permafrosta - sloja zaleđenog tla - koje je posljedica klimatskih promjena, zbog čega su se srušili potpornji na kojima je bio spremnik.

Ovo je jedno od najgorih onečišćenja ugljikovodicima na ruskom Arktiku, osjetljivom području gdje su brojna nalazišta rudače, plina i nafte, a onečišćenje je problem prisutan od sovjetskih vremena.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 1

VIDEO

VIDEO Prepoznajete li ga? Ovo je muškarac kojeg sumnjiče za silovanje djevojke u Splitu
JAVITE POLICIJI

VIDEO Prepoznajete li ga? Ovo je muškarac kojeg sumnjiče za silovanje djevojke u Splitu

Splitska policija i dalje traga za monstrumom koji je 16. lipnja šipkom izudarao djevojku nakon čega ju je silovao

VIDEO Zloglasni Giljo ugostio Golubovića pa se potukao na rivi: 'Utoku san ostavia doma'
OKRŠAJ NA HVARU

VIDEO Zloglasni Giljo ugostio Golubovića pa se potukao na rivi: 'Utoku san ostavia doma'

Nakon kratkog naguravanja pred većim brojem turista na samom šetalištu, dvojac se potukao šakama. Sukob je navodno krenuo zbog svađe oko veza za brodove, a sve je smirivao Kristijan Golubović
Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava  za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...
RAT U DOMOVINSKOM POKRETU

Nacional: Penava poznaje lika u Ferrariju. Penava za 24sata: Ne znam mu ime, ali evo tko zna...

Nacional je objavio izjave visokog izvora iz DP-a da je Penava često bio u restoranu kod osuđenog vlasnika. Penava: Znam tko je taj visoki izvor, on je htio da u tom restoranu dočekamo rezultate, ali sam to uspio spriječiti...