Obavijesti

News

Komentari 0

Italija je obustavila postupak protiv Carlesa Puigdemonta

Italija je obustavila postupak protiv Carlesa Puigdemonta

"Slučaj nije zatvoren, nego obustavljen", istaknuo je Agostinangelo Marras, talijanski odvjetnik bivšeg katalonskog predsjednika, na izlasku iz sudnice

VIDEO

Talijanski sud je u ponedjeljak obustavio slučaj u vezi s europskim uhidbenim nalogom i s izručenjem katalonskog čelnika Carlesa Puigdemonta Španjolskoj dok čeka odluku europskog pravosuđa o njegovu imunitetu, rekao je njegov odvjetnik.

Carles Puigdemont se u ponedjeljak pojavio na prizivnom sudu u Sassariju, na Sardiniji, kojemu je Španjolska uputila europski uhidbeni nalog za njegovo izručenje zbog pokušaja odcjepljenja 2017.

Puigdemont je uhićen 23. rujna nakon dolaska u sardinijsku zračnu luku Alghero, jedini talijanski grad u kojemu su se očuvali katalonska kultura i jezik, kako bi sudjelovao u kulturnom događaju. Sutradan je pušten na slobodu, uz obvezu da u ponedjeljak mora doći na saslušanje.

Bivši predsjednik Katalonije Puigdemont izašao iz zatvora
Bivši predsjednik Katalonije Puigdemont  izašao iz zatvora

Puigdemont, kojeg Madrid optužuje za pobunu i pronevjeru novca, stigao je malo prije podneva uz klicanje desetaka pristaša katalonske, sardinijske i korzičke neovisnosti koji su izvikivali: "Sloboda, sloboda!"

Nazočni su bili još troje visokih katalonskih dužnosnika koji su ga došli poduprijeti: eurozastupnici Clara Ponsati i Toni Comin, koje Madrid također traži te Jordi Sanchez, koji je u vrijeme pokušaja odcjepljenja 2017. bio čelnik secesionističke organizacije a u lipnju je oslobođen pošto je gotovo četiri godine proveo u zatvoru.

Trojica sudaca prizivnog suda u Sassariju odlučila su stoga da neće ništa poduzimati, nego će čekati rješenje žalbi koje je Puigdemontova obrana predala europskom sudu.

"Slučaj nije zatvoren, nego obustavljen", istaknuo je Agostinangelo Marras, talijanski odvjetnik bivšeg katalonskog predsjednika, na izlasku iz sudnice.

Puigdemont (58), europski zastupnik od 2019., traži da mu se vrati zastupnički imunitet kako ne bi bio izručen Španjolskoj. Zahtjev u tom smislu nedavno je upućen Sudu EU-a koji je u srpnju odbio prijašnji zahtjev.

Čelnika katalonskih separatista Puigdemonta uhitili na Sardiniji
Čelnika katalonskih separatista Puigdemonta uhitili na Sardiniji

Europski parlament mu je 9. ožujka skinuo imunitet velikom većinom glasova. Tu je mjeru Sud Europske unije potvrdio 30. srpnja. No na odluku Europskog parlamenta je podnesena žalba i još nije donesena odluka o sadržaju žalbe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke