Obavijesti

News

Komentari 176

Ivan Tepeš: Ne mogu više, zauvijek napuštam politiku...

Ivan Tepeš: Ne mogu više, zauvijek napuštam politiku...
1

‘Znam engleski’: Donedavni čelnik HSP-a AS uvjerava kako razlog odustajanja od Europskog parlamenta nije engleski jezik. Neki, kaže, sad puštaju takve informacije

VIDEO

Želim ostati raditi i živjeti u Zagrebu i ovdje u Hrvatskoj. S mnogim sam stvarima tu vezan, rekao nam je Ivan Tepeš, donedavni predsjednik stranke HSP AS.

Vrata Europskog parlamenta njemu su se otvorila nakon ostavki Andreja Plenkovića i Davora Ive Stiera. U Europskom parlamentu nema instituta zamjenika zastupnika, nego nakon ostavke parlamentarca na njegovo mjesto dolazi onaj koji je bio iza njega na izbornoj listi. Time je, uz Tepeša, pravo odlaska na mjesto europarlamentarca dobio i HDZ-ov Ivica Tolić. No Tepeš je odustao jer želi ostati živjeti u Hrvatskoj.

Na pitanje zašto je uopće pristao biti kandidat na europskim izborima odgovorio je kako je to bilo prije dvije godine.

- To je bio sasvim drugačiji kontekst. Tada sam se kandidirao kao eventualna zamjena Ruži Tomašić - rekao nam je Tepeš.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

U to vrijeme je, podsjetimo, Tomašić bila predsjednica HSP-a AS. Na tu je poziciju zatim došao Tepeš, koji je nakon poraza na zadnjim parlamentarnim izborima podnio ostavku.

- Želim se politički pasivizirati. To mi je bio plan i kad sam podnio ostavku na mjesto predsjednika. Ovo s Europskim parlamentom je došlo neplanirano. Ja imam svoju struku i imam doktorat koji sam zanemario. Želim se tome posvetiti - rekao nam je Tepeš, a na pitanje hoćemo li ga opet gledati na političkoj sceni, kratko je rekao: “Pa ne...”.

U međuvremenu počele su kružiti priče kako je Tepeš odustao zbog toga jer ne zna engleski jezik, ali on to poriče.

- Koristim engleski jezik. Neki sad puštaju takve informacije - zaključio je Tepeš.

Odustajanjem od odlaska u Bruxelles, a time i plaće veće od 6000 eura, Tepeš je dao priliku Željani Zovko. Naime, upravo je ona bila sljedeća na listi za Europski parlament. Riječ je o veleposlanici Bosne i Hercegovine u Italiji, koja je na toj poziciji od prošle godine.

Zovko je 1999. godine počela raditi u Predsjedništvu BiH. Zatim je od 2004. do 2008. bila veleposlanica BiH u Francuskoj. Od 2008. do 2011. bila je veleposlanica u Španjolskoj. Potom se vratila u BiH gdje je tri godine radila kao savjetnica za vanjsku politiku, da bi prošle godine opet preuzela veleposlaničku dužnost, i to u Rimu.

Iako je na listi bila iza Tepeša, dobila je više preferencijalnih glasova nego on. Njezino ime tada je zaokružilo 2392 ljudi, dok je on dobio svega 774 glasa. Zovko će u Europskom parlamentu biti zamjena Davoru Ivi Stieru, dok će Plenkovićeva zamjena biti umirovljeni komodor iz Splita Ivica Tolić, koji je 2014. osvojio 28.162 glasa     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 176
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!
TRAGEDIJA

Albanka koja je kod Dubrovnika usmrtila brata i sestru jurila je u svom BMW-u čak 170 na sat?!

Albanki Klevisi Ymeri (29) određen je jednomjesečni istražni zatvor
Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje