Obavijesti

News

Komentari 145

Ivana je izgorjela u Ferrariju: U petak presuda Opačku i Čolaku

Ivana je izgorjela u Ferrariju: U petak presuda Opačku i Čolaku
9

Marin Čolak i Dalibor Opačak su optuženi da su prebrzo vozili i mijenjali trake. Došlo je do nesreće. Ivana Obad je ostala zarobljena u gorućem Ferrariju

VIDEO

Nemam komentara, kratko nam je u četvrtak rekla Vinka Obad, koja više od pet godina čeka presudu za smrt svoje najstarije kćeri Ivane. Pravdi se nadaju i njezine sestre Marija (24) i Anđela (19) te brat Mihael (14).

Nepravomoćna presuda Marinu Čolaku (31) i Daliboru Opačku (38) trebala bi biti izrečena u petak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Podsjetimo, vozače se tereti da su u studenom 2010. kod Bosiljeva autocestom A6 prema Rijeci prebrzo vozili Ferrari 360 Modenu i Nissan 350 Z i zbog pretjecanja drugih vozila često mijenjali prometne trake. Došlo je do prometne nesreće. Čolak je ispao iz auta jer nije bio vezan i ozlijeđen je, a njegova suvozačica Ivana Obad (20) je ostala zarobljena u gorućem Ferrariju i poginula je. 

Optužnica je dignuta 2012. godine, a nakon što godinu dana i pet mjeseci nije bilo većih pomaka predmet je sa suda u Karlovcu prebačen u Zagreb. Suđenje im je počelo 15. studenog 2013. kod suca Milenka Đakovića. Obojica su rekli da se ne smatraju krivima. Iako su nekad bili u prijateljskim odnosima nakon nesreće su se počeli međusobno optuživati, a ni na sudu se nisu pozdravljali. Tijekom suđenja čuli su se povišeni tonovi između branitelja i tužitelja, ali i branitelja i sudskih vještaka. 

Borna Filić/PIXSELL

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Bio sam u lijevoj traci i pretjecao automobil u desnoj kad su između nas, kroz sredinu projurila tri automobila. Rekao sam si: 'Dečki ovo nije dobro'. Svega nekoliko sekundi kasnije dogodila se nesreća - kazao je tijekom suđenja jedan od svjedoka Ratko Radanov i dodao da je, u trenutku kad su ga pretekli, vozio oko 110 km/h. 

Sudski vještak Alojz Vodnik rekao je kako je Nissan imao neispravan ovjes. Tim s Fakulteta prometnih znanosti je utvrdio da je do kontakta između Čolakovog Ferrarija i Opačkovog Nissana došlo na zaustavnoj traci. Inicijalni dodir bio je između prednjeg lijevog kotača Nissana i stražnjeg kotača Ferrarija, tvrdili su. U tom trenutku Opačak je vozio desnom trakom brzinom od 210 km/h, a Čolak lijevom brzinom od 188 km/h, tvrdili su vještaci. U tom trenutku vozila su bila udaljena svega sedam metara. Vještaci su zaključili da se nesreća mogla izbjeći na tri načina: da je Opačak vozio sporije od 106 km/h; da je Opačak ranije krenuo intenzivno kočiti i to svega 0,2 sekunde ranije te da je od Ferrarija bio udaljen 11 metara ili da je Čolak u prestrojavanju vidio da mu Opačak prilazi, što je prema vještacima, trebao vidjeti i da ga je propustio, odnosno odustao od prijelaza iz lijeve u desnu traku. 

Mladen Gojun/24sata

Svjedočio je i Sven Šalković, koji je s Opačkom, Čolakom i Hrvojem Petrovićem kobnog dana u svojoj Ultimi GTR njemačkih registracija jurio autocestom prema Grobniku. Iako je tvrdio da su se na benzinskoj postaji kod Lučkog sreli slučajno i da se nisu utrkivali prema Rijeci priznao je da su se u više navrata međusobno pretjecali, no tvrdio je da su to činili isključivo lijevom trakom

Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Presuda je Čolaku i Opačku trebala biti izrečena u listopadu ove godine no sudac Milenko Đaković obrušio se na tužiteljicu Irenu Lipku Krajačić zbog “traljave” optužnice i odbio izreći presudu. Dao joj je rok od 15 dana da izmijeni optužnicu. 

- Tužiteljstvo je u ovom predmetu pokazalo izuzetnu pasivnost, a sud nije mogao preuzeti ulogu tužitelja. Unatoč vještačenjima, optužba se nije previše mijenjala. Takva nije bila podobna za odluku - rekao je sudac Đaković. No na ročištu u srijedu saznalo se da će presuda biti u petak i da će se onda donijeti na temelju nepromijenjene optužnice. 

Posvetio se kartingu

Čolak je nakon što je otpušten iz bolnice gdje se liječio od ozljeda zadobivenih u nesreći izjavio da će otići kod Ivanine majke u Dubrovnik i ispričati joj što je bilo. Iako je Čolaku neko vrijeme bila oduzeta vozačka dozvola on se nastavio utrkivati odnosno posvetio se kartingu. Godinu dana nakon nesreće Čolak je ozlijedio čeljust. Htio je na momačkoj večeri impresionirati prijatelje i okupati se u bazenu koji ima u stanu no okliznuo se prije skoka, pao s police kraj bazena i teško se ozlijedio. Početak suđenja u Karlovcu je bio odgođen jer je Opačak slomio nogu. Hodao je tada sa štakama i rekao da zbog toga ne može doći na sud.   

Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

Sud je automobilistima Daliboru Opačku i Marinu Čolaku ljetos ukinuo mjere opreza te vratio vozačke dozvole. 

K.Š. Fabac/Pixsell

Njihovi odvjetnici sud su uspjeli uvjeriti da više ne postoje razlozi za produljenje zabrane upravljanja motornim vozilom uz napomenu da su obojica sada obiteljski ljudi te im zabrana upravljanja otežava svakodnevni život. 


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 145
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'
VELIKA POTRAGA U SRBIJI

Misterij nestanka male Danke (2): 'Zlatno je dijete. Mirna i šutljiva, hoće prići svakome'

Na istoku Srbije od utorka poslijepodne traje potraga za Dankom Ilić (2). Traže je stotine volontera i policajaca, teren pretražuju i rudari. Pomoć nudi i naš HGSS