Ivana Kalogjera nominirana je za nagradu Europski građanin | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 0

Ivana Kalogjera nominirana je za nagradu Europski građanin

Ivana Kalogjera nominirana je za nagradu Europski građanin
1

„Nismo same“ s vremenom je prerastao u pokret hrabrih žena koje poručuju da bolest nije kraj, već početak novog života. No, Ivana tu nije stala, navodi se u priopćenju

VIDEO

Voditeljica hrvatske EPP/HDZ delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica nominirala je osnivačicu portala i udruge Nismo same Ivanu Kalogjeru za nagradu 'Europski građanin' koju Europski parlament svake godine dodjeljuje za iznimna dostignuća u promicanju europskih vrijednosti.

- U bolesti nitko ne bi trebao biti sam... Ta usamljenost prisutna je ne samo kada ste fizički sami, već i onda kada ste okruženi dragim ljudima, zbog čega je zajedništvo žena s iskustvom raka i pričanje svoje priče za oboljele važno i na svoj način ljekovito. Spoznala je to i Ivana Kalogjera kada joj je u svibnju 2015. u 52. godini života dijagnosticiran rak dojke, a potom je usred kemoterapije ostala i bez posla. 

- Možemo o Ivani pričati kao ženi, majci, novinarki..., ali ovaj put govorimo o Ivani koja je mnogima pomogla da pobijede osjećaj usamljenosti i koja svojim pričama na portalu Nismo same svakodnevno daje podršku oboljelima od raka. Ivana je jedna od onih pojedinaca koji čine razliku, istaknula je zastupnica Dubravka Šuica u nominaciji za nagradu 'Europski građanin'.

Ivana Kalogjera objavila je više od sto intimnih ispovijesti oboljelih žena iz cijele regije (osim iz Hrvatske svoje su priče o borbi s bolešću podijelile žene iz BiH, Srbije, Crne Gore, s Kosova) te članova njihovih obitelji. „Nismo same“ s vremenom je prerastao u pokret hrabrih žena koje poručuju da bolest nije kraj, već početak novog života. No, Ivana tu nije stala. Istražujući potrebe bolesnica, pokrenula je projekt „Nisi sama – ideš s nama“ čiji je cilj pokrivanje troškova odlaska na kemoterapiju žena koje su slabijeg imovinskog statusa ili nemaju podršku obitelji. Udruga Nismo same u suradnji sa Zakladom „SOLIDARNA“ razvija i specijalizirani volonterski program podrške oboljelim ženama u obavljanju kućanskih poslova i brizi za djecu i obitelj.

„Kroz dugogodiąnji rad na borbi protiv raka, a posebice organizacijom konferencija „Fight&Win-Kako se oduprijeti raku?“ diljem Hrvatske,  zaintrigirala me priča ove hrabre žene, pravog borca koji je motivacija svim oboljelima, onima koji se bore s teškom bolešću ali i svima koji su pobijedili  rak. Veseli me što ovom malom gestom možemo zahvaliti Ivani Kalogjeri na svemu što svakodnevno nesebično čini pomažući oboljelima i njihovim obiteljima. Nadam se da će moji kolege zastupnici prepoznati važnost ove nominacije te dati svoj glas Ivani i njenoj platformi ‘Nismo same’“, naglasila je zastupnica Dubravka Šuica.

Europski parlament svake godine dodjeljuje nagradu „Europski građanin” kojoj je namjena priznavanje iznimnih postignuća u aktivnostima ili djelima građana, skupina, udruga ili organizacija koje su pokazale izniman angaľman u promicanju boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanju prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije. Ovdje se također ubrajaju aktivnosti ili djela građana koji su uključeni u dugoročnu prekograničnu ili transnacionalnu kulturnu suradnju koja doprinosi jačanju europskog duha isto kao i svakodnevne aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima.

Podsjetimo, proąlogodiąnji dobitnik nagrade Europski građanin je isusovac Tvrtko Barun, voditelj Isusovačke sluľbe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi, a nominirala ga je voditeljica HDZ/EPP delegacije Dubravka Šuica uz potporu zastupnika Ivane Maletić, Željane Zovko i Ivice Tolića.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

Ispovijest oca ubijenog Damira: Odvezao sam ga u starački dom na posao, a sad mu biram lijes
STRAVA U DARUVARU

Ispovijest oca ubijenog Damira: Odvezao sam ga u starački dom na posao, a sad mu biram lijes

Krešimir Pahoki (53) upao je u starački dom i ubio šestero ljudi. Među njima i Damira Fijalu (36), medicinskog tehničara i zaposlenika doma. Njegov otac potpuno je shrvan...

Andreju Plenkoviću na Dugom otoku mještani poklonili govno
DOBIO SUVENIR

Andreju Plenkoviću na Dugom otoku mještani poklonili govno

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je u ponedjeljak Dugi otok. Dočekali su ga veselje, glasna muzika, pozdravi i selfieji
VIDEO Nožem joj izrezao gume, šipkom razorio auto. Vlasnica sve gledala: 'Ne znam tko je on'
SNIMKA DEMOLIRANJA IZ VUKOVARA

VIDEO Nožem joj izrezao gume, šipkom razorio auto. Vlasnica sve gledala: 'Ne znam tko je on'

Od PU vukovarsko-srijemske doznajemo kako su primili dojavu te provode kriminalističko istraživanje