Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
13 komentara

Ivančić je osuđen zbog uvrede: Pauletića nazvao 'svinjčetom'

Jedan od osnivača Feral Tribunea, novinar i pisac Viktor Ivančić mora platiti gotovo 10 tisuća kuna zbog uvrede upućene Robertu Pavloviću koji je svojevremeno bio zamjenik ministra turizma

Foto: Grgo Jelavic/Dusko Jaramaz/PIXSELL
13 komentara

Viktor Ivančić, jedan od osnivača Feral Tribune-a, novinar i pisac, danas kolumnist Novosti – Samostalnog srpskog tjednika koji se tiska u Zagrebu, osuđen je pred splitskom Općinskim sudom na gotovo deset tisuća kuna zbog kaznenog djela uvrede.

Nepravomoćna je to odluka, a po tužbi Roberta Pauletića, svojedobno zamjenika ministra turizma RH, također pisca te osnivača enigmatskih magazina, najmlađeg pobjednika Kviskoteke.

Nije se Pauletiću svidio tekst objavljen koncem srpnja 2016. godine u Novostima pod naslovom “Dva svinjčeta”. Ivančić je u svojoj obrani ustvrdio kako u “tekstu ne postoji niti jedan podatak koji je netočan, a ako se Pauletić osjeća uvrijeđenim, može biti uvrijeđen podsjećanjem na istinu o svojoj prošlosti koju želi prikriti”.

- Pauletić nije bio novinar nego pripadnik streljačkog voda. Svi koji su radili u nekadašnjem tjedniku ST smatrali su kako je normalno lagati u novinama u službi najbrutalnije ratne propagande. Objavljivali su lažne spiskove neprijatelja i etiketirali ih kao četnike, kosovce i slično, zbog čega su ti ljudi snosili drastične posljedice, od gubitka života, stanova, protjerivanja... - kazao je između ostalog Ivančić.

Tekst je napisao nakon objave intervjua Roberta Pauletića u Slobodnoj Dalmaciji kojeg je pisao novinar i urednik Joško Dadić, u kojem je bilo govora o tjedniku ST u kojem su obojica radili početkom '90-tih te su bagatelizirali svoj rad i ulogu u ST-u. Zbog toga je Ivančić osjetio potrebu da se tekstom osvrne na taj intervju, pogotovo što je Pauletić tada bio politička osoba.

“Kada je u ST-u nazivao Jelenu Lovrić novinarskom hijenom, ta zoološka metafora mu nije smetala. Da je pravde u ovoj zemlji, Pauletić bi kazneno odgovarao zbog nasilja koje je provodio nad nevinim ljudima. Zbog toga ga smatram moralnim svinjčetom.” - dio je Ivančićeve obrane.

Međutim, u ovom postupku se nije ulazilo u istinitost navoda već isključivo postoji li kazneno djelo uvrede. Sudac Tomislav Zlodre smatra da postoji.

- Privatnog tužitelja je nazvao svinjom te je u tekstu iznio teške uvrede navodeći kako je “naručio štrucu trulog kruha i par užeglih kora dinje”, potom opisuje kako “gracilno njuška po vlastitom izmetu te uz to toči ukusan rashlađeni napoj, spirine protiv sparine”, odnosno da “pere svoje krvave ruke i glibom umazane papke, popraćeno roktanjem i mahanjem repom”... što je kvalificirani oblik uvrede jer je iznesen putem tiska. - naveo je u obrazloženju presude suda splitskog Općinskog suda.

Kazna je 40 dnevnih dohodaka, a ako se novčana kazna kojim slučajem ne bude mogla naplatiti, sud će donijeti odluku o zamjeni novčane kazne radom za opće dobro. Uz suglasnost Viktora Ivančića, no ako se ne suglasi, onda se ide na kaznu zatvora.
 

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message