Obavijesti

News

Komentari 34

Ivica Puljak bio je 'pijan i mlad'. Kakvo opravdanje ima politika koji danas promovira ustaštvo?

Ivica Puljak bio je 'pijan i mlad'. Kakvo opravdanje ima politika koji danas  promovira ustaštvo?
1

Na dan kad je u Jasenovac išlo nekoliko odvojenih delegacija, Jutarnji list objavio je snimku Ivice Puljka, kandidata Centra za gradonačelnika Splita, kako 1994. godine na svadbi pjeva ustaške pjesme. Što je veće zlo?

VIDEO

Kaže se da pijan radi ono što trijezan misli. 

Pa je Ivica Puljak kao kum na svadbi 1994. godine s mladoženjom i uzvanicima pjevao ustaške pjesme. "Ne sluša ženu, lipo sam mu govorila da ne pije", komentirala je Marijana Puljak snimku koju je jučer objavio Jutarnji list.

Sam Puljak, inače kandidat za gradonačelnika Splita, kaže da se ne sjeća toga, "duboko se srami i ispričava",  tvrdi kako je "bio mlad tada", a sada je "drugačiji čovjek nego što je bio u to vrijeme", jer je poslije toga "živio i školovao se vani, vidio svijeta".

"Vrijednosti koje promoviram i u koje vjerujem u potpunoj su suprotnosti s ovim ružnim ispadom u prošlosti", napisao je na Facebooku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

I doista, alkohol je gadna stvar. Sjetimo se samo Peđe Grbina kako na šanku entuzijastično pjeva Thompsona. 

Puljak napreduje, a Hrvatska nazaduje

Ali jednako tako, bilo je to davno. Puljak je, kako i sam priznaje, otad napredovao i politički evoluirao. Danas govori protiv ustaštva, zalaže se za kazneno sankcioniranje ustaških simbola, osuđuje veličanje NDH, kritizira HOS-ovce koji su 10. travnja slavili rođendan 9. bojne u Splitu.

Puljak je napredovao - za razliku od nekih drugih na političkoj sceni.

Snimka na kojoj je Puljak pjeva ustaške pjesme objavljena je na dan kad je na komemoraciju u Jasenovac išlo nekoliko službenih delegacija, jer manjine nisu htjele ići s Plenkovićem, Plenković nije htio ići s Milanovićem, Milanović je optuživao antifašiste da ih je Plenković ucijenio...

I nekako se čini da je u svemu tome Puljak, politički liberal i kandidat stranke Centar, najmanji problem. 

On je pjevao ustaške pjesme prije 27 godina. Neki danas ustašama pjevaju podoknice.

Deda ustaša

Recimo, aktualni predsjednik države koji je u svojoj zadnjoj kampanji za parlamentarne izbore iznebuha spomenuo "dedu ustašu". Predsjednik Vlade patentirao je "dvostruke konotacije" ustaškog pozdrava i tako ga praktički legalizirao u javnosti. Plenkovićevi ministri i Vlada koriste svaku prigodu da relativiziraju ustaštvo i uklope ga u kontekst "svih totalitarizama", a njihove žrtve pomiješaju s ostalim "žrtvama poraća".

Hrvatska je još uvijek premrežena ustaškim ulicama i simbolima, a Plenković i dalje odbija donošenje zakonskih odredbi kojima bi se kažnjavalo isticanje ustaškog znakovlja. Njegova vlada i dalje financira ustaške udruge i revizionističke organizacije. Fokus rasprave HDZ nekako uvijek s ustaša prebaci na komuniste. Naročito u predizbornoj godini.

I dok Puljak danas ratuje s HOS-om, Plenković s njima pregovara, a policija ih ne sankcionira. I dok Puljak traži zakonsku zabranu ustaškog pozdrava, Zoran Milanović na Pantovčaku prima osobu koja je nosila ustašku majicu i zbog koje je predsjednik napustio komemoraciju u Okučanima.

I dok Puljak danas politički djeluje na platformi borbe protiv ustaštva u hrvatskom društvu, Plenković i HDZ na ustaštvu i dalje skupljaju glasove. 

Trijezni i iskusni

Možda je premijeru dobro došlo da se fokus malo prebaci na pijanog Puljka na svadbi i da se ne obraća pažnja na HDZ i Plenkovićevu vladu, ali Puljak ima opravdanje da je bio "mlad i pijan". 

Kakvo opravdanje ima današnja politika?

Plenković je, recimo, posve trijezan i nadasve iskusan, dapače politički se školovao u Bruxellesu, na svojim prvim parlamentarnim izborima kao šef HDZ-a u Hrvatski sabor poslao Zlatka Hasanbegovića i Brunu Esih. Poslije je govorio da nije znao kakva je Esih. Ali za Hasanbegovića je morao znati? 

Mesić antifašist

Milanović se, trijezan i iskusan, na svojim zadnjim parlamentarnim izborima trgao za glasove vadeći tajno oružje u vidu "dede ustaše". Kojeg nije spomenuo u prethodnih deset godina u visokoj politici.

Može se reći da je Ivica Puljak politički napredovao. Uostalom, kao i Stipe Mesić koji se od onih izjava da Hrvati "ne moraju klečati u Jasenovcu" i da su Hrvati "dvaput pobijedili u Drugom svjetskom ratu, a drugi samo jednom", promovirao u najveću uzdanicu hrvatskih antifašista.

Za razliku od Milanovića, Plenkovića, Branka Bačića, Nine Obuljek Koržinek i drugih HDZ-ovih vedeta i Plenkovićevih uzdanica koji definitivno nisu proustaški nastrojeni: samo se boje ustaša, dodvoravaju ustašama i bore za ustaške glasove. 

Kao i sam Plenković.

Ivica Puljak snosit će političke posljedice ove snimke. Kao što Hrvatska trpi posljedice postojanog koketiranja s ustaštvom.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 34
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Golob: 'Plenković će sigurno formirati novu vladu'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke