Obavijesti

News

Komentari 23

Ivo je među pet paraplegičara na svijetu koji rone pod ledom

Ivo je među pet paraplegičara na svijetu koji rone pod ledom
5

Ivo je stradao u Domovinskom ratu 1992. godine i stopostotni je invalid. Unatoč tome, već desetak godina aktivni je sportaš, a pod led je zaronio krajem veljače

VIDEO

Ivo Lovrenović (38) iz Varaždina među prvih je petero paraplegičara na svijetu koji su zaronili pod led. Na ovu avanturu odvažio se krajem veljače, kada je s još četvero prijatelja Slovenaca u svrhu znanstvenog istraživanja zaronio u zaleđeno Rudniško jezero u slovenskom Kočevju. 

Ivo je stradao u Domovinskom ratu 1992. godine i stopostotni je invalid. Unatoč tome, već desetak godina aktivni je sportaš. Trostruki je prvak države u bacanju koplja i diska u svojoj kategoriji, nedavno je počeo trenirati i stolni tenis, a ronjenjem se bavi već tri godine. 

– U Hrvatskoj ima jako puno ratnih invalida, ali samo nas se troje bavi ronjenjem. To začuđuje jer je baš ronjenje sport u kojem mi ne osjećamo svoj hendikep – kaže Ivo. Na ronjenje u Sloveniju zvao ga je Branko Ravnak iz Međunarodnog saveza IAHD Adriatic.  

– On je instruktor svih instruktora. Ronilac je već 20 godina i on je osmislio platformu za ronjenje invalida – priča Lovrenović. Kao ni inače, ni ovaj poziv na ronjenje nije odbio, ali nije znao da je u pitanju zaron pod led te se malo nećkao u početku. 

- Kad smo stigli do jezera, ondje nas je već čekala ekipa od 30 ljudi, vatrogasci, vojska i tim liječnika. Eksperiment je trebao pokazati utječu li ekstremni uvjeti drugačije na osobe s ozljedom kralježnice. U ledu su bila izbušena dva trokutasta okna, na udaljenosti od dvadesetak metara. Ušli smo u vodu kroz jedan, a izašli kroz drugi, vodeći se za konopcem jer je u mutnom jezeru vidljivost bila manja od dva metra – ispričao je Ivo. 

'Zbog adrenalina nisam osjećao hladnoću'

Liječnici su cijelo vrijeme pratili puls, temperaturu tijela i zasićenost krvi kisikom. Prema prvim rezultatima, ronjenje pod ledom nije za njih rizičnije nego kod zdravih osoba. 

– Prije no što sam zaronio, bojao sam se da će biti jako hladno. Na koncu, vjerojatno zbog adrenalina, uopće nisam osjećao hladnoću. Iako u mutnom jezeru ne možete uživati u pogledu na floru i faunu, oduševio me prizor mjehurića zraka koji se dižu prema ledu – opisao je Ivo doživljaje. 

U svibnju će zaroniti u Grüner See u Austriji. Ono nastaje kad voda, otapanjem ledenjaka u proljeće, prekrije jedan park pa je ronjenje u tom jezercu poseban doživljaj jer se roni pod klupicama i oko drveća. Velika mu je želja otputovati na Kubu jer je ondje podmorje prekrasno, ali ništa manje ne uživa u ronjenju na Jadranu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'
IZBORI 2024.

Plenković dobio mandat, donio 78 potpisa; Anušić: 'Plenković odlučuje o mojoj ulozi u Vladi'

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.