News

Komentari 11

Ivo Sanader i HDZ u veljači kreću s obranama u Fimi mediji

Ivo Sanader i HDZ u veljači kreću s obranama u Fimi mediji

Bivši premijer vratio se s druge rehabilitacije u toplicama nakon operacije koljena. Ponovno je, u postupku Fimi medija u kojem je nepravomoćno bio osuđen na devet godina zatvora, rekao da nije kriv. Sada sprema obranu.

S obzirom da je kazneni postupak u odnosu na preminulu Nevenku Jurak obustavljen zamjenica ravnateljice USKOK-a Mirna Rukavina promijenila je činjenični opis optužnice. Kako je prošlo više od tri mjeseca od rasprave suđenje je formalno počelo ispočetka pa se Ivo Sanader ponovno morao očitovati o USKOK-ovoj optužnici.

- Nisam kriv- rekli su Sanader, Mladen Barišić, Branka Pavošević, Ratko Maček i, za HDZ, Vladimir Terešak. Sutkinja Županijskog suda u Zagrebu potom je Sanaderu rekla kako 4. veljače kreće s iznošenjem obrane. 

Podsjećamo, prvom presudom Sanader je bio osuđen na devet godina zatvora i i povrat nezakonito stečenih 15,27 milijuna kuna. Bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić na tri godine, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević na godinu i pol dana zatvora, vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak (koja je lani preminula) na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi, dok je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček dobio uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine.

Hrvatska demokratska zajednica kažnjena je novčanom kaznom od pet milijuna kuna, a trebala je vratiti 24,2 milijuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom. U listopadu 2015. Vrhovni sud RH ukinuo je cijelu presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje koje je počelo 2016.

USKOK tereti Sanadera da je osmislio, oformio i rukovodio kriminalnim udruženjem i da je cilj tog udruženja bio nelegalno financiranje HDZ-a kroz poslovanje Fimi medije te prikupljanja donacija kao i da se pri tome dijelom i osobno okoristio.  Preko Fimi medije, lažnim i preplaćenim poslovima izvučeno je, navodi USKOK,  oko 70 milijuna kuna iz javnih tvrtki u Hrvatskoj.

Najčitaniji članci