News

Komentari 16

Ivo Sanader idući tjedan iznosi svoju obranu u slučaju Hypo

Ivo  Sanader idući tjedan iznosi svoju obranu u slučaju Hypo

Unatoč izmjeni optužnice Uskok Sanadera i dalje tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, jer je kao zamjenik ministra vanjskih poslova navodno uzeo 3,6 mil. kn provizije od austrijske Hypo banke

U ponovljenom suđenju u slučaju Hypo bivši premijer Ivo Sanader idućeg bi se tjedna trebao očitovati o manjim izmjenama činjeničnog i pravnog opisa nedjela koja mu se stavljaju na teret, nakon čega se očekuje iznošenje njegove obrane pa završni govori, a potom i presuda.

Uskok je manje izmjene činjeničnog i pravnog opisa optužnice u kojem se Sanadera tereti i za ratno profiterstvo sudu predao u srijedu.

No, kako se zakazano ročište nije održalo Sanader se o izmjenama nije očitovao, a to bi trebao učiniti 16. listopada. Sudsko vijeće tada bi trebalo odrediti i kada će se održati završni govori obrane i tužiteljstva te objaviti presuda.

Unatoč izmjeni optužnice, u skladu s napucima Ustavog suda, Uskok Sanadera i dalje tereti za zlouporabu položaja i ovlasti, jer je kao zamjenik ministra vanjskih poslova navodno uzeo protuvrijednost od 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke koja je Hrvatskoj ratnih godina dala kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava.

Sander koji od početka poriče nedjelo i primanje provizije u je ovom slučaju već bio proglašen krivim, ali je pravomoćnu presudu 2014. ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

I na početku ponovljenog suđenja Sanader je ponovio da nije bio pregovarač prilikom ishođenja kredita te da nikada i s nikim „nije razgovarao o proviziji niti ju je dobio“.

U prvoj presudi bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Sanader je, osim za ratno profiterstvo, bio osuđen i za primanje mita od mađarskog Mola, a kaznu od 10 godina Vrhovni sud je smanjio na osam i pol godina. Postupci su u međuvremenu razdvojeni, a u slučaju Ina-Mol Sanaderu bi mu se trebalo suditi zajedno s, hrvatskom pravosuđu nedostupnim, direktorom Mola Zsoltom Hernadijem.

Najčitaniji članci