Obavijesti

News

Komentari 21

Ivo Sanader: 'Potpuno poričem da sam počinio kazneno djelo'

Ivo Sanader: 'Potpuno poričem da sam počinio kazneno djelo'
4

Bivši premijer neće odgovarati na pitanja i ostaje kod iskaza koji je dao na ispitivanju u tužiteljstvu. U ovom postupku drugooptuženi je Robert Ježić dok je Ivan Mravak, bivši šef HEP-a u međuvremenu preminuo

VIDEO

Bivši premijer Ivo Sanader i nekadašnji vlasnik Diokija Robert Ježić u rujnu su, na početku još jednog u nizu korupcijskih suđenja Sanaderu, odbacili krivnju za prodaju jeftine struje Diokiju na štetu Hrvatske elektroprivrede (HEP). Bivši premijer isto je ponovio i danas.

- U potpunosti poričem da sam počinio bilo kakvo kazneno djelo. Nikada nisam davao nikakve upute i naloge za kupnju jeftinije struje ili pozajmice - rekao je u svojoj obrani Ivo Sanader u postupku HEP-Dioki. Bivši premijer neće odgovarati na pitanja i ostaje kod iskaza koji je dao na ispitivanju u tužiteljstvu. U ovom postupku drugooptuženi je Robert Ježić dok je Ivan Mravak, bivši šef HEP-a, koji je također bio optužen u međuvremenu preminuo.

Robert Ježić također je ponovio kako se ne osjeća krivim. Dodao je kako neće iznositi obranu niti odgovarati na putanja pa je pregledana snimka njegove obrane koju je dao na ispitivanju u tužiteljstvu.

Sanaderu će izreći presudu 22. listopada: Nisam ratni profiter!
Sanaderu  će izreći  presudu 22. listopada: Nisam ratni profiter!

Riječ je o slučaju u kojem je bivši premijer uz Ježića, nekadašnjeg prijatelja, a potom i krunskog svjedoka Sanaderove optužbe, bio terećen zajedno s preminulim direktorom HEP-a Ivanom Mravkom. Kako Mravka za života Sanaderovi odvjetnici nisu uspjeli ispiti, a on je u iskazu tužiteljstvu teretio bivšeg premijera, ustraju u tvrdnji da postupak treba obustaviti.

Još u ožujku, nakon potvrđivanja optužnice koju je tužiteljstvo moralo doraditi, Sanaderovi odvjetnici najavili su da će ustrajati na tvrdnji da Mravkov istražni iskaz ne može biti temelj za osuđujuću presudu.

U ovom slučaju Sanader je još 2012. optužen da je Mravka poticao da Ježićevoj tvrtki isplati pozajmicu od 15 milijuna kuna i prodaje struju ispod tržišne cijene. Suđenje je trebalo početi još na ljeto 2014. kada je odgođeno zbog bolesti obojice Sanaderovih suoptuženika, a Mravak je u međuvremenu i preminuo.

Ivo Sanader idući tjedan iznosi svoju obranu u slučaju Hypo
Ivo  Sanader idući tjedan iznosi svoju obranu u slučaju Hypo

Petu po redu optužnicu protiv Sanadera sud je prvi put potvrdio još u rujnu 2013. Gotovo ista optužnica i ranije je bila na sudu, ali ju je tužiteljstvo povuklo i nakon godinu dana vratilo dopunjenu novim vještačenjima.

Kada je u veljači 2012. ispitan u toj istrazi, Sanader je odbacio sumnje da je zloupotrijebio položaj i ovlasti kao predsjednik Vlade.

Mravak je, međutim, priznao nedjelo, dok je Ježić prvo poricao krivnju da bi zatim postao krunskim svjedokom tužiteljstva u slučajevima Ina-MOL i Hypo u kojima je bivši premijer pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora, ali je presudu ukinuo Ustavni sud. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 21
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a