Obavijesti

News

Komentari 0

Ivo Zorica osvojio Sinjsku Alku i postao najtrofejniji živući alkar

Ivo Zorica osvojio Sinjsku Alku i postao najtrofejniji živući alkar
5

Talaj je promašio u trećoj utrci, pa su u pripetavanje sa šest punata krenuli Radanović i Zorica, a baš je Zorica pogotkom "u sridu" osigurao još jedan alkarski trofej, 20. u obitelji Zorica

VIDEO

Alkar Ivo Zorica slavodobitnik je 308. Sinjske Alke, pobijedio je s ukupno osvojenih devet punata i nakon pripetavanja s Tinom Radanovićem, postao je  najtrofejniji živući alkar u povijesti ove viteške igre.

Zorica je rođen 1983. godine, a dolazi iz poznate alkarske obitelji. Debitirao je kao alkar 2000. godine, a kao kopljanik 2002. godine. Od živućih alkara kopljanika u alkarskoj povijesti, ovom je Alkom Zorica postao alkar s najviše alkarskih trofeja - četiri Čoje, pet pobjeda na Bari i danas drugi slavodobitnički plamenac.

Ivo Zorica slavodobitnik je 308. Sinjske alke

Slavodobitnika Alke Viteško alkarsko društvo (VAD) nagradilo je zlatnom plaketom Alke i novčanim iznosom od 5.500 eura, a pokrovitelj Alke, predsjednik Zoran Milanović zlatnim prstenom s hrvatskim grbom te sabljom. Alkarskog momka slavodobitnika Miljenka Lovrića Društvo je nagradilo zlatnom plaketom Alke, a pokrovitelj Alke srebrnim prstenom s hrvatskim grbom te jataganom.

Prva trka bila je za zaborav. Alkari kopljanici pogodili su tek 18 punata. U prednosti je jedini bio Ivo Zorica s tri punta, pogotkom "u sridu" užario je prepuno gledalište s oko 5.200 sjedećih i još najmanje 2 tisuće ljudi koji su stajali uz tribine popularno nazvane palke.

Ivo Zorica slavodobitnik je 308. Sinjske alke

Tino Radanović i Josip Čačija u drugoj su trci naciljali pogodak "u sridu", baš kao i Frano Talaja, ali je ovaj potonji stigao na vrh poretka alkara s pet punata. Po četiri su imali Tino Radanović i Ivo Zorica.

U trećoj se trci alkarskog natjecanja zamijenio redoslijed nastupanja, od onih s dva prema Talaji s pet punata pa se fokus prebacio na samu završnicu trke. Radanović i Zorica su pogodili "u dva", a Talaji je onda bio dovoljan isti skor gađanja da bi se ovjenčao titulom. Promašio je, pa su u pripetavanje sa šest punata krenuli Radanović i Zorica, a baš je Zorica pogotkom "u sridu" osigurao još jedan alkarski trofej.

 Alkarski vojvoda: Učvrstimo zajedništvo i radimo na dobrobit domovine

U govoru prije Alke, alkarski vojvoda Mario Šušnjara istaknuo je demografski problem i pad broja stanovnika. 

"Sve nas je manje, ako želimo, a moramo zaustaviti odlazak mladih  iz Hrvatske, a za to nije dovoljan samo ekonomski napredak već izgraditi još pravednije, efikasnije i humanije društvo", rekao je Šušnjara. 

307. Sinjska alka

Konstatirao je kako se u javnom prostoru prečesto ponavlja "neka institucije rade svoj posao" i naglasio kako je to demotivirajuće.

"Ne dopustimo da se spotičemo na prepreke senzacionalizma, populizma i nekonstruktivnih kritika već stvarajmo pozitivno ozračje i na našim kvalitetama gradimo našu budućnost, a ima ih puno", rekao je vojvoda.

Šušnjara je istaknuo kako sportaši, a posebno naša nogometna reprezentacija mogu biti primjer kako se voli i gine za zemlju.

"I zato kao i oni, učvrstimo naše zajedništvo, volimo i radimo na dobrobit naše domovine i čuvajmo naše obitelji koje su zdravi temelj društva. Ja sam optimist i vjerujem u bolje sutra", kazao je alkarski vojvoda. 

Ivo Zorica slavodobitnik je 308. Sinjske alke

Na viteškom nadmetanju, tradicionalno se, okupio cijeli državni vrh. 

Predsjednik Republike Zoran Milanović u Sinj je došao sa suprugom Sanjom, na Alki su bili i predsjednici Sabora i Vlade Gordan Jandroković i Andrej Plenković sa desetoro ministara. Predsjednica Mađarske Katlin Novák došla je na Sinjsku alku na poziv predsjednika Milanovića koji je, kao i prethodnih godina, i pokrovitelj natjecanja. Domaćin je bio predsjednik Viteškog alkarskog društva Stipe Jukić, splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, gvardijan sinjskog Svetišta fra Marinko Vukman i gradonačelnik Sinja Miro Bulj.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući
Peđa Grbin nakon  pregovora s DP-om:  Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...
VIDEO: OBRAĆANJE ŠEFA SDP-A

Peđa Grbin nakon pregovora s DP-om: Odluka kako dalje je na njima. Naša pozicija je jasna...

Do potrebnih 76 ruku još nitko nije došao, HDZ je, podsjećamo, na ovim parlamentarnim izborima osvoji 61 mandat, SDP 42, dok je Domovinski pokret s 14 osvojenih mandata 3. stranka u državi...