News

Komentari 27

Iz mora kod Visa izvukli 15 tona otpada, našli i vojnu opremu

Iz mora kod Visa izvukli 15 tona otpada, našli i vojnu opremu

Ronioci su zajedno odradili preko šest stotina radnih sati pod vodom, a osim otpada prikupljenog u podmorju, na Visu je prikupljeno i šest tona otpadnih guma i bijele tehnike, kao i tisuću litara otpadnih ulja

U sklopu akcije čišćenja podmorja Think Green, na otoku Visu iz mora je izvučeno više od 15 tona otpada, a među njima su se našle bicikle, kamionske gume, akumulatori, ali i vojna oprema, priopćili su u utorak organizatori. 

Eko akciju organizirali su ronilački klub "Roniti se mora" iz Zagreba u partnerstvu  s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, National geographic Hrvatska i CIOS grupom.

U trodnevnoj volonterskoj ronilačkoj akciji Think Green 60 ronioca čistili su podmorje u trajektnoj luci, na viškoj rivi te u uvali Stonac.

Iako je plan bio ukloniti gotovo deset tona otpada, ronioci su u tri dana iz mora izvukli petnaest tona, odnosno o više od trideset kubičnih metara otpada. 

“Najveći komadi otpada bili su metalno nadgrađe broda, ostaci kanalizacijskih cijevi, plastična pasara, bicikli i kamionske gume. Akumulatori i gradjevinski otpad bili su najzastupljeniji, dok je sitnog plastičnog otpada bilo nešto manje”, istaknuli su.

U viškom moru pronađena je i vojna oprema, među kojom je i talijanska kratka puška, municija raznog kalibra te noževi, a sve je predano na desalinizacij.

Ronioci su zajedno odradili preko šest stotina radnih sati pod vodom, a osim otpada prikupljenog u podmorju, na Visu je prikupljeno i šest tona otpadnih guma i bijele tehnike, kao i tisuću litara otpadnih ulja.

Sav otpad koji je prikupljen tijekom akcije, bit će odvezen s otoka, razvrstan i adekvatno zbrinut, a vrijednost ostvarena prodajom otpada biti će donirana za Plavo ronilačko srce za SOS Dječje selo.