Obavijesti

News

Komentari 142

Iz penzije u bitku s koronom: Bolnice vraćaju anesteziologe iz mirovine, nema ih dovoljno...

Iz penzije u bitku s koronom: Bolnice vraćaju anesteziologe iz mirovine, nema ih dovoljno...

Anesteziolozi i intenzivisti su osposobljeni za rad na respiratorima. U Hrvatskoj ih je samo 597. Bolnice se snalaze kako znaju i čude se Beroševim izjavama da ih ima dovoljno

VIDEO

Prema podacima Hrvatske liječničke komore, u Hrvatskoj je 597 specijalista anesteziologa, među kojima je dvanaest umirovljenih, koji i dalje rade. 

Uz ovu brojku tu je još 67 intenzivista (iz područja interne medicine, infektologije, neurologije i pedijatrije), pa doista nije jasno zašto ministar zdravstva Vili Beroš tvrdi da imamo 900 specijalista anesteziologa.

Pogledajte video: Epidemiolozi na rubu 

Pokretanje videa...

Video vijesti 14-10-2020 01:16

Prije nekoliko dana već smo pisali o stvarnim brojkama ovih specijalista, što je ministar odlučio javno demantirati i izaći s brojkom od 900 anesteziologa. Kako je on došao te brojke nije posve jasno.

Prva pomisao je bila da je možda postojećem broju specijalista pribrojio i specijalizante anesteziologije, kojih je trenutačno u Hrvatskoj 278. No izričito je rekao da imamo “900 specijalista anesteziologije”, a osim toga, specijalizante se nikako ne može pribrojiti specijalistima.

Testiranje građana na virus COVID-19 u Rijeci

Beroš: Brojke sam dobio od HZJZ-a

Oni, naime, tek prolaze specijalizaciju koja traje punih pet godina i za to vrijeme ne mogu samostalno raditi (rade pod nadzorom specijalista). Ovo ni u kojem slučaju ne znači da njihov rad nije bitan, baš naprotiv, ali je činjenica da tek kad liječnik završi specijalizaciju i položi specijalistički ispit može dobiti odobrenje za samostalni specijalistički rad. Ministra Beroša smo upitali otkud mu brojke koje iznosi, a on nam je rekao da ih je dobio od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje vodi takav registar.

- Ministru bismo preporučili da prouči Atlas liječništva Hrvatske liječničke komore u kojemu su svi podaci o broju liječnika u Hrvatskoj. Taj je Atlas i javno dostupan i očito je relevantan svima osim Ministarstvu zdravstva - kažu nam neki anesteziolozi s kojima smo razgovarali i koji se čude ministrovoj tvrdnji o 900 anesteziologa.

'Neki su u skijaškim čizmama trčali do auta kako bi izbjegli karantenu, drugi su bacali skije'
'Neki su u skijaškim čizmama trčali do auta kako bi izbjegli karantenu, drugi su bacali skije'

Samo anesteziolozi ili intenzivisti su osposobljeni za rad s respiratorima pa su u ovo vrijeme izuzetno važni. U cijeloj Hrvatskoj postoji manjak anesteziologa i neke su bolnice zbog toga morale angažirati specijaliste u mirovini ili zaposlene u drugim bolnicama.

Primjerice, u KB-u Dubrava radi nekoliko umirovljenih apecijalista anesteziologije, što nam je potvrdio voditelj COVID centra u toj bolnici, prof. dr. Ivica Lukšić. S obzirom na to da umirovljeni anesteziolozi po životnoj dobi spadaju u epidemiološki ugroženu skupinu, raspoređeni su na poslove koji nemaju veze s COVID-19 pacijentima.

Probleme s kadrom ima i OB Ogulin, a tamošnji ravnatelj, dr. Josip Zorko, slikovito kaže da “na sve strane puštaju vodu”. Tako je i s anesteziolozima, kojih imaju tri. 

- Ne možemo svakome od ta tri liječnika dati po deset dežurstava mjesečno, to bi bilo prekomjerno iscrpljujuće. Zato nam dolaze jedna umirovljena anesteziologinja iz Rijeke i još dva anesteziologa koji su zaposlenici KBC-a Rijeka - kaže nam dr. Zorko.

Coronavirus - Outbreak at Tönnies - Mobile Test Teams

U ŽB-u Čakovec ravnatelj dr. Tomislav Novinščak nam je potvrdio da imaju jednu anesteziologinju koja je prije radila kod njih, a sad, kad je u mirovini, i dalje dolazi kao ispomoć.

Slično je i u OB-u Pula, gdje nam je ravnateljica, doc. dr. Irena Hrstić, rekla da su angažirali jednog umirovljenog anesteziologa na pola radnog vremena u ambulanti za predoperativne preglede.

Dubrovačka bolnica našla se u problemu jer više nemaju novca za plaćanje vanjskih suradnika anesteziologa. Kako nam je rekao ravnatelj OB-a Dubrovnik, doc. dr. Marijo Bekić, do sada su im na ispomoć dolazila tri anesteziologa, no iz financijskih razloga suradnju su morali otkazati. To je iznimno opteretilo redovito zaposlene anesteziologe.

U OB-u Koprivnica kažu da trenutačno imaju zadovoljavajući broj anesteziologa, no ipak povremeno, jednom ili dvaput na mjesec, u bolnicu kao pojačanje dolazi i jedan umirovljeni anesteziolog.

Opća bolnica Virovitica, uz četiri anesteziologa na punom radnom vremenu, ima još jednog koji polovinu vremena radi kod njih, a drugu polovinu u bjelovarskoj bolnici.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a