Obavijesti

News

Komentari 370

Prosvjednici: Ili ostavka vlade ili ćemo mi blokirati Sarajevo

Prosvjednici: Ili ostavka vlade ili ćemo mi blokirati Sarajevo
24

Nakon što je u 19 sati istekao rok za podnošenje ostavke Vlade FBiH, nezadovoljni građani Sarajeva poručuju da nije kraj i da će i sutra ponovo biti na istom mjestu

VIDEO

>>> Zadnje informacije:

Prosvjednici su poručili da neće odustati sve dok Federalna vlada ne podnese ostavku, te će sve dok se to ne dogodi držati u blokadi Sarajevo, javila je Agencija Anadolija.  

Nakon što je u 19 sati istekao rok za podnošenje ostavke, građani su poručili da tu nije kraj i da će sutra ponovo biti na istom mjestu, javlja Klix.ba

Predstavnik neformalne grupe građana rekao je za Klix.ba da se prosvjedi nastavljaju sutra, ali i svaki naredni dan sve dok Nikšić ne podnese ostavku.  - Narod je nezadovoljan. Okupit ćemo se sutra oko podne na istom mjestu sa istim zahtjevom. Sve dok Nikšić ne podnese ostavku, svakog dana ćemo se okupljati - rekao je on. 

Nikšić ne daje ostavku: 'Ne može netko sa ulice doći i preuzeti vlast'

Dio prosvjednika koji je blokirao promet na glavnim prometnicama u Sarajevu, krenuo je prema zgradi federalne Vlade gdje ih je čekao ostatak prosvjednika. Skandiraju i traže ostavku premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića (SDP). No čini se kako od toga neće biti ništa. Naime, još ranije Nikšić je okupljenim novinarima ispred zgrade Vlade FBiH rekao da bi "bilo neodgovorno da on da ostavku i da ne može netko sa ulice doći i preuzeti vlast". Tvrdi da se to mora napraviti u institucijama sistema i da treba što prije izmijeniti izborni zakon kako bi bilo omogućeno održavanje izvanrednih izbora.

Dvojicu ozlijedio: Hummerom se zabio ravno u prosvjednike

Prosvjednici se polako opet okupljaju ponovo kod zgrade vlade FBiH, gdje će u 19 sati tražiti ostavku premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića (SDP).

Nakon prosvjeda u Sarajevu prosvjednici su se većinom razišli i ispred zgrade Vlade FBiH. Promet je ponovo uspostavljen, a ispred zgrade Vlade FBiH ostalo je dvadesetak demonstranata.

No prije razlaza došlo je do incidenta ispred zgrade Vlade FBiH kada je crveni Hummer, registarskih oznaka 068-M-227, velikom brzinom projurio kroz grupu demonstranata i pri tome udario dvojicu, piše Dnevni avaz

'Demonstranti su mi počeli razbijati automobil'

Policija koja osigurava zgradu Vlade nije intervenirala, ali ga je zaustavila na blokadi koja je postavljena kod skretanja za Koševo. Međutim, nisu ga zadržali te je on produžio put. Dževad Topić Topa (SDU) negirao je da je udario demonstrante. U izjavi za 'Avaz' kazao je da je on pokušao "proći ulicom, ali da su ga demonstranti napali". Požalio se da su mu građani koji su sudjelovali na protestima počeli razbijati automobil.

Dali im ultimatum: Prosvjednici traže da vlada odstupi do 19 h

Dužnosnici i zaposlenici Predsjedništva BiH u ponedjeljak su nešto prije podne napustili zgradu u centru Sarajeva. Stanovnici BiH su i za ponedjeljak najavili prosvjede diljem zemlje, pa tako i u glavnom gradu BiH.

Nakon što su prosvjednici, njih oko 500, blokirali glavnu ulicu kod Predsjedništva BiH, uputili su se prema zgradi Vlade Federacije BiH gdje traže ostavku premijera Nermina Nikšića. Zgradu osigurava neobično mali broj policajaca. Iz zgrade je prije dolaska prosvjednika iznesena dokumentacija i dio tehničke opreme. 

Prosvjednici od tamošnje vlade traže da do večeras u 19 sati podnesu ostavku. Blokirali su ulice oko Predsjedništva BiH.

Zgrada je evakuirana, a zajedno sa službenicima, napustili su je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, te potpredsjednik Federacije BiH, Mirsad Kebo. Tamošnje vlasti sastanak vladajućih koji se trebao održati danas premjestile su na drugu lokaciju zbog sigurnosnih razloga.

Klix javlja kako vlada Kantona Sarajevo nije donijela odluku o obustavi nastave te se u većini škola nastava normalno održava. Klupe su prazne u Drugoj i Trećoj gimnaziji u Sarajevu, a ravnatelji tih škola smatraju kako nije sigurno da učenici stižu na nastavu. 

Najavili prosvjed u Mostaru

Nezavisne novine javljaju kako su građani na Facebooku najavili za 13 sati prosvjed na Španjolskom trgu u Mostaru. Prosvjedi su najavljeni i ispred zgrade općine Bugojno, a prosvjednici će tražiti ostavku Općinskog vijeća.

Novi prosvjedi najavljeni su i u Livnu, Tuzli i drugim gradovima u Tuzlanskom kantonu. 

Prosvjed i u distriktu Brčko

Prosvjedovat će i stanovnici distrikta Brčko. U petak je u prosvjedu bilo oko 2000 ljudi, a gradonačelnik Brčkog Ante Domić pozvao je građane da mirno i dostojanstveno izražavaju nezadovoljstvo.

Zamolio je stanovnike da se suzdrže od uništavanja javne imovine.

Zbog prosvjeda koji su opet počeli, u 13.10 sati zatvoren je granični prijelaz Gunja-Brčko, priopćila je PU vukovarsko-srijemska.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 370
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.