News

Komentari 0

Izabrano 14 potpredsjednika Europskog parlamenta

Izabrano 14 potpredsjednika Europskog parlamenta

Radi se o petero socijaldemokrata, troje pučana i liberala te po jednog potpredsjednika iz redova zelenih, konzervativaca i ljevice

Europski parlament izabrao je u utorak novih 14 potpredsjednika - petero socijaldemokrata, po troje pučana i liberala te po jednog potpredsjednika iz redova zelenih, konzervativaca i ljevice.

Novi potpredsjednici Europskog parlamenta su pučani Othmar Karas, Ewa Kopacz, Rainer Wieland, socijaldemokrati Pina Picierno, Pedro Silva Pereira, Eva Kaili, Evelyn Regner, Katarina Barley, troje zastupnika iz kluba liberala Renew Europe - Dita Charanzova, Michal Šimečka, Nicola Beer, te Roberts Zile (ECR), Dimitrios Papadimoulis iz kluba Ljevice i Heidi Hautala iz kluba Zelenih .

Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola, 14 potpredsjednika i pet kvestora, koji će se birati u srijedu, čine Predsjedništvo institucije.

Potpredsjednici će u slučaju potrebe mijenjati predsjednicu na njezinim dužnostima, uključujući predsjedanje plenarnom sjednicom.

Kandidate za potpredsjednike i kvestore predlaže klub zastupnika ili najmanje 36 zastupnika. Izbori za potpredsjednika su tajni, a red prvenstva potpredsjednika određen je prema redoslijedu kojim su izabrani.

Najčitaniji članci