Obavijesti

News

Komentari 120

Izbjeglice odlaze autobusima i vlakom, ali stalno dolaze nove

Izbjeglice odlaze autobusima i vlakom, ali stalno dolaze nove
7

Iako je Tovarnik kritična točka, još uvijek nije zabilježen niti jedan incident. Područje se stalno čisti jer konzerve ribe i pilećih pašteta na vrućini jako zaudaraju

VIDEO

Oko 2500 tisuće izbjeglica i u subotu je u Tovarniku tražilo način kako doći do željena odredišta - Njemačke, Austrije i skandinavskih zemalja. Iscrpljeni su spavali u improviziranim šatorima oko željezničkog kolodvora ili na dekicama i travi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

24sata 00:58

Djelatnici Crvenog križa ospkrbljavali su ih vodom i hranom, a osim prihvatnog centra na kolodvoru napravit će još jedan te će podići četiri šatora kako bi se izmučeni ljudi sklonili od vrućine. Područje se stalno čisti jer odbačene konzerve ribe i pilećih pašteta na vrućini strašno zaudaraju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Oko 12 sati 10 autobusa krcatih izbjeglicama napustilo je Tovarnik. Iz njih su novinarima mahala nasmijana djeca. U svakom autobusu bio je i jedan policajac, no odredište im, tvrde, nije bilo poznato. Spominje se Mađarska, ali i Slovenija.

Tijekom dana doći će vlak po preostale izbjeglice koje i dalje pristižu iz Srbije. Naravno, to rade ilegalno ulazeći u Hrvatsku preko polja i kukuruzišta. Neki putem bacaju torbe i komade drva na jabuke kako bi nešto pojeli.

- Do graničnog prijelaza ne možete u autu. Dobili smo naređenje da vozila ne propuštamo zbog ilegalnog taksiranja - rekli su nam policajci koji su blokirali cestu.

Prema podacima MUP-a u Hrvatsku je do 11 sati ušlo ukupno 20.000 izbjeglica - znači da ih je preko noći i tijekom jutra ušlo više od tri tisuće, a pristižu i dalje. Neslužbeno doznajemo da tijekom noći policija nije zabilježila niti jedan incident.

- Gužva je, ali uspjet ćemo - rekao nam je neumorni zubar Nizar Shoukry, Sirijac oženjen Hrvaticom, koji godinama živi u Lovasu. Od prvoga dana volontira kao prevoditelj.

Do sitnih sati putem megafona je informirao izbjeglice na arapskom kako da se ponašaju, kada stiže vlak, gdje idu itd. Već ujutro je bio na nogama i nastavio s poslom kao i njegova supruga koja je dijelila hranu i prevodila djelatnicima Hitne koji su zbrinjavali bebu od godinu i pol dana.

Shoukryjeva obitelj i dalje je u Siriji i ne nemajeravju je napustiti no unatoč što ga proganjaju brojne misli o najbližima i dalje predano radi.

'Nitko nam ne zna reći kuda idemo, kada dolazi vlak...'

Trgovac Mohammad (32) iz Sirije, koji je 10 dana na putu, razočaran je ponašanjem hrvatskih vlasti.

- Nitko nam ne zna reći kuda idemo, kada dolazi vlak ni kako da dođemo do Mađarske. Vlasti šalju premalo vlakova. Mi Sirijci imamo putovnice i dokumente, a mnogi koji se izdaju za Sirijce nemaju nikakve papire. Pretvaraju se da su iz Sirije, ali nisu nego su iz Afganistana, Irana... - kaže.

Tvrdi da je uz rad završio i četvrtu godinu prava te se nada da će u Njemačkoj, koja mu je cilj, uspjeti nastaviti studirati.

Hebrang: Vlada je neodgovorna i nesposobna

Kako se Vlada nosi s izbjeglicama na lice mjesta došao je vidjeti Andrija Hebrang , povjerenik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za migrante. Milanovićevu Vladu prozvao je kao neodgovornu i nesposobnu. Tvrdi kako su imali tri mjeseca da se organiziraju, izgrade prihvatne centre te sa susjednim državama dogovore o kvotama.

- Milanović snosi povijesnu krivnju za humanitarnu katastrofu . Svojim postupanjem doveo je do povrede terotorijalnog suvereniteta za koje se može tražiti kaznena odgovornost - okomio se Hebrang na Milanovića.

'Građani Tovarnika žive u strahu'

Isticao je da građani Tovarnika žive u strahu, da se ne usuđuju djecu puštati iz kuća. No tijekom boravka u Tovarniku građani nam se na tako nešto nisu požalili.

Josipović i Čačić donirali po 5000 kuna

Oko podneva u Tovarnik su došli i Ivo Josipović i Radimir Čačić , predsjednici stranaka Naprijed Hrvatska i Narodna stranka – Reformisti, koji na parlamentarne izbore izlaze u koaliciji Uspješna Hrvatska. Obišli su volontere, vidjeli kako se zbrinjavaju izbjeglice te Crvenom križu donirali dva puta po 5.000 kuna.

Mještani su nas na pitanje kako komentiraju posjete političara, osim Hebranga, Čačića i Josipovića, u Tovarniku je u petak bio i ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, uzvratili su nizom sočnih psovki koje čak ni papir ne trpi.

Izbjeglice udeseterostručile prihod pekara, kafića, pečenjara...

S dolaskom izbjeglica, a s njima i brojnih novinara iz čitava svijeta i Tovarničani su dobili dodatne izvore prihoda. U lokalnoj pekarnici promet se u nekoliko dana udesetostručio. Danima su vrijedni pekari trljali ruke no nakon pet-šest dana neprekidnog posla savladao ih je umor. Zdravljaci i pečenjarnice rade punom parom, a brojni mještani za prenočište traže od 20 do 30 eura.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 120
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina