Obavijesti

News

Komentari 75

Izbo ga i prerezao mu grkljan: Kulišek se hvalio ubojstvom?

Izbo ga i prerezao mu grkljan: Kulišek se hvalio ubojstvom?
6

Na suđenju Dini Kulišeku (21) za ubojstvo Ivana Jagodića svjedočila je vještakinja Tia Žarković Palijan iz klinike Popovača: 'Bio je smanjeno, ali ne bitno, ubrojiv...'

VIDEO

U nastavku suđenja Dramaljcu Dinu Kulišeku (21) za prošlogodišnje ubojstvo Ivana Jagodića (22), kojeg je usmrtio s tridesetak uboda nožem i teškog ranjavanja njegove djevojke Meriem Demo (19) u stanu u Crikvenici, u srijedu je na sudu u Rijeci svoj nalaz i mišljenja obrazlagala stalna sudska vještakinja Tia Žarković Palijan iz klinike Popovača.

- Smatram da je optuženik u vrijeme zločina bio smanjeno, ali ne bitno, ubrojiv, te isključujem mogućnost da isti pati od akutnog psihotičnog poremećaja nalik šizofreniji - kazala je vještakinja.

24sata 
Ubijeni Ivan Jagodić

Nisu utvrdili oštećenje centralnog živčanog sustava

Objasnila je da je vještačenje obavio tim stručnjaka i to razgovorima, cjelodnevnim video i audio nadzorom te SPECT (jednofotonska emisijska kompjutorizirana tomografija) pretragom, koje nisu pokazale da kod optuženika postoji oštećenje bilo kojeg dijela centralnog živčanog sustava. 

Na vještačenju mu ukinuli terapiju i dali placebo

Dodala je kako smatra da se kod optuženika ne radi o duševnoj bolesti već je njegovo ponašanje u vrijeme zločina proizašlo iz rizičnog načina života osobe s poremećajem osobnosti s narcističkim obilježjem.

Zbog toga je po dolasku optuženika na višednevno vještačenje ukinuta terapija koju je do tada primao te uveden placebo.

'Smatram da ne čuje glasove. Radi se o glumi'

- Kod mene je na vještačenje došla jedna vrlo živahna osoba, koja je nakon prvog razgovora napravila oko pedest sklekova i tako nekoliko puta na dan, a ne osoba koja je pod djelovanjem terapije iz čega se dalo zaključiti da, do tad, prepisanu terapiju nije niti uzimao. Također, smatram da je tvrdnja da čuje glasove neuvjerljiva, da se radi o glumi i da optuženik nije osoba kojoj treba terapija - rekla je vještakinja.

Ostale pacijente je bilo strah: Hvalio se ubojstvom?

U svojoj prezentaciji ponašanja optuženika za vrijeme boravka na vještačenju navela je i kako se Kulišek ostalim pacijentima na odjelu hvalio o ubojstvu zbog čega su joj se od straha požalili da ih to uznemirava.

- Tu informaciju nisam uzela kao točnu ili netočnu, no smatrala sam da imam pravo imati uvid u ponašanje osobe u krugu, ali ne zato da mu sudim već samo kao prezentaciju ponašanja koje spominjem u nalazu jer tako se ne ponaša osoba koja je psihotična - pojasnila je psihijatrica.

Kulišekov branitelj zatražio je imena pacijenata koji su navodno rekli da se Kulišek hvalisao, no nakon žustre rasprave sud je pitanje o identitetu zabranio.

Njeno vještačenje bilo je treće po redu nakon što je na prijašnjem suđenju dvoje vještaka dalo oprečne nalaze, od kojih jedan smatra da je optuženik za vrijeme zločina bio smanjeno, ali ne bitno ubrojiv, a drugi dijagnosticirao akutni psihotični poremećaj čija dugotrajnost upućuje na shizofreniju odnosno da nije bio ubrojiv.

Branitelj: Ovo vještačenje je nezakonit dokaz

Kulišekov branitelj Ljubo Pavasović Visković uložio je primjedbu na cjelokupni nalaz vještakinje obrazloživši da je isti sačinjen na neprofesionalan i pristran način.

- Vještak je priznao da je branjenik u Popovači bio pod video i audio nadzorom bez da je o tome pisano obaviješten što smatram nedopustivim i na granici kaznenog djela. Također, već nakon prvog razgovora ukida mu se terapija inducirana za psihotičnost i daje placebo što smatram medicinski nedopustivim eksperimentom, a ne medicinskim tretmanom. Još gore je da se na nekog lišenog slobode primjeni obmana jer placebo, u konkretnom slučaju nije ništa doli obmana. Iz ovog nalaza proizlazi čitav niz kontradiktornosti kao npr. izbjegavanje terapije prije dolaska na vještačenje - objasnio je Pavasović te na osnovi povrede prava branjenika zatražio izuzeće ovog vještačenja kao nezakonit dokaz.

Sud je izdvajanje vještačenja iz spisa odbio, a obrana je na to najavila žalbu. 

Kulišek se i dalje ne smatra krivim

Optuženi Dino Kulišek, koji je prošlo ljeto, zbog duga od dvjesto kuna, prerezao grkljan Ivanu Jagodiću, a odmah potom desetak puta nožem ubo njegovu djevojku (19), još jednom se izjasnio kako razumije optužnicu, kako se ne smatra krivim i kako će se braniti šutnjom.

Preživjela Meriem Demo ni ovaj put nije došla

24sata

Kulišek je u prisustvu svoje majke te oca ubijenog Jagodića, mirno slušao suđenje. Iako joj je poziv uredno uručen, Meriem Demo ni ovaj put nije se pojavila na suđenju.    

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 75
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa