Obavijesti

News

Komentari 46

Izbo ju 15 puta: Na računalu je imao snimke odsijecanja glava

Izbo ju 15 puta: Na računalu je imao snimke odsijecanja glava
10

Tužitelj smatra kako je Peter Madsen ubio Kim Wall ispunjavajući svoju seksualnu fantaziju, a zatim joj je odrezao glavu, ruke i noge, te se iživljavao na njezinom tijelu...

VIDEO

Peteru Madsenu (46), ekscentričnom danskom izumitelju, inovatoru i milijunašu, koji je osumnjičen za brutalno ubojstvo švedske novinarke Kim Wall u utorak je produžen pritvor za još mjesec dana.

Na sudu u Kopenhagenu predstavljeno je kako je na njezinom tijelu pronađeno 15 ubodnih rana. Uz to, tužitelj Jakob Buch-Jepsen je kazao kako su na hard disku Madsenovog računala pronađeni videi koji prikazuju žene koje su podvrgnute brutalnom mučenju i kojima se odsijecaju glave, piše Guardian

Podsjetimo, 20. kolovoza tijelo 30-godišnjakinje pronađeno je bez glave, ruku i nogu blizu obale na otoku Amager, 50 kilometara od Kopenhagena.  

Members of the Danish Emergency Management Agency (DEMA) (Danish: Beredskabsstyrelsen) assist police at Kalvebod Faelled in Copenhagen

Tužitelj je u utorak na sudu kazao da uzrok smrti još nije službeno utvrđen, ali da su višestruke ubodne rane nožem nanesene u vrijeme smrti ili ubrzo nakon smrti.  Mnogo uboda bilo je usmjereno na njezine genitalije, koje su doslovce bile izmrcvarene. Tužitelj smatra kako je Madsen ubio Wall ispunjavajući svoju seksualnu fantaziju, a zatim joj je odrezao glavu, ruke i noge, te se iživljavao na njezinom tijelu, javlja britanski Telegraph

Također, tragovi Madsenove DNK pronađeni su na tijelu Kim Wall, a pronašli su i pilu koja odgovara onoj kojom su odrezani njezini udovi nakon smrti. 

Madsen, koji i dalje tvrdi da nije ubio švedsku novinarku, sudjelovao je na saslušanju putem videolinka iz zatvora u Kopenhagenu. Kazao je da on nije jedini koji je imao pristup računalu u svojoj radionici, te da ekstreman sadržaj koji je pronađen ne pripada njemu.

- Mnogo je ljudi prošlo kroz moju radionicu. Između ostalog, jedan pripravnik je jedno vrijeme živio u njoj - kazao je Madsen.

Danish submarine owner and inventor Peter Madsen lands with the help of the Danish defence in Dragor Harbor south of Copenhagen

Njegova odvjetnica Betina Hald Engmark rekla je da na sudu nije rečeno ništa što bi dokazalo tvrdnje da je njezin klijent ubio Kim Wall. Uz to, napomenula je kako policija uopće nije pokrenula istrage koje bi potvrdile Madsenove tvrdnje da je Kim Wall poginula nesretnim slučajem i da je njezino tijelo bilo netaknuto kad ga je bacio u more.

Madsen je na saslušanju prošlog mjeseca kazao da je novinarka stradala nakon što su 70 kilograma teška vrata okna podmornice pala na njezinu glavu dok se penjala prema površini podmornice.

- Bila je to strašna nesreća, katastrofa - rekao je. 

Dodao je da je u tom trenutku imao suicidalne misli, stavio je metalni uteg oko njezinog tijela kako bi lakše potonulo, a zatim je planirao potopiti podmornicu i sebe u njoj. 

- Bio sam u šoku i mislio sam da je to ispravna stvar za učiniti - kazao je na sudu.

Najbizarnije ubojstvo posljednjih nekoliko godina...

Kim Wall, novinarka koja je pisala za Guardian i New York Times, 10. kolovoza oko 19 sati našla s Peterom Madsenom u Refshaleoenu, lučkom dijelu Kopenhagena, gdje se ukrcala na podmornicu UC3 Nautilus.

Riječ je o podmornici koju je Madsen sam napravio, najveća je privatna podmornica na svijetu, teška je 40 tona, a novac za njezinu gradnju skupio je 2008. godine preko crowdfundinga. 

Kim Wall je posljednji put viđena živa tog dana kad se ukrcala na podmornicu, oko 20.30 sati, kad je putnik s drugog broda koji je pored njih prolazio fotografirao Kim i Madsena dok su stajali na kontrolnom tornju podmornice.

The home-made submarine "UC3 Nautilus" sails in Copenhagen harbour

S obzirom na to da se nije vratila kući, njezin dečko je 11. kolovoza, u petak, u 2.30 sati policiji prijavio njezin nestanak.

Podmornica nije bila opremljena s opremom za satelitsko praćenje, tako da su spasilački timovi satima morali tražiti gdje se podmornica uopće nalazi. U petak oko 10.30 sati podmornica je prvi put primijećena kraj svjetionika u Oresundu, tjesnacu između Danske i Švedske. 

Spasilački tim je konačno uspostavio kontakt s Madsenom, ali pola sata kasnije, oko 11 sati, podmornica se potopila i Madsen je spašen. Kim nije bila na podmornici. 

Madsen je policiji ispričao da se na podmornici dogodila nesreća u kojoj je Kim Wall izgubila život te ju je “pokopao”, odnosno bacio je njezino tijelo u more 50 kilometara južno od Kopenhagena.

Members of The Danish Emergency Management Agency (DEMA) (Danish: Beredskabsstyrelsen) prepare to assist police at Kalvebod Faelled in Copenhagen

Nikakvi detalji o nezgodi na podmornici nisu objavljeni. Međutim, samo spašavanje Madsena je isto tako bila bizarna scena.

Kad su ga našli, Madsen se smijao od sreće jer je bio pronađen te je samo rekao kako je Nautilus potopljen i uopće nije spominjao novinarku. Uz spasilački tim su bile i kamere lokalne televizije te su ga oni pitali zna li nešto o Kim Wall. “Imate li ikakve podatke o njezinim kontaktima”, pitali su ga. 

“U mojem telefonu na dnu oceana”, odgovorio im je Madsen. “Dakle, ne znate njezino ime ili što?”, nastavili su ga ispitivati. “Samo da se zove Kim. Ne provjeravam pozadinu novinara, oni nazovu i pitaju mogu li vas intervjuirati”, odgovorio im je Madsen.

Tri dana nakon što su spasioci našli Madsena, 14. kolovoza, policija u Kopenhagenu je objavila da su nakon istrage došli do zaključka da je podmornica namjerno potopljena.

Što se točno dogodilo nesretnoj Kim potpuno je nejasno, a prošlo je punih 13 dana dok nije službeno potvrđena njezina smrt. I dok se istina o smrti novinarke ne zna, u međuvremenu su objavljeni jezivi detalji povezani s njezinom smrću.

Naime, 21. kolovoza južno od Kopenhagena, u Klydesoenu, biciklist je pronašao torzo, tijelo bez ruku, nogu i glave, a policija je utvrdila su svi udovi namjerno odrezani. 

Members of the Danish Emergency Management Agency (DEMA) (Danish: Beredskabsstyrelsen) assist police at Kalvebod Faelled in Copenhagen

Dva dana kasnije policija je DNK analizom Kimine četkice za zube i četke za kosu potvrdila da je riječ o Kiminim ostacima te su objavili da su njezinu krv pronašli i na potopljenoj podmornici.

Za torzo je bio zavezan poveći komad željeza, a sam torzo imao je brojne ubode nožem ili nekim sličnim predmetom, s ciljem da iz tijela izađe sav zrak. Željezo i ubodi trebali su osigurati da torzo ne ispliva na površinu. Madsenova odvjetnica Betina Hald Engmark izjavila je da njezin klijent ne priznaje nikakvu krivnju.

“Ono što je otkrila DNK analiza ne demantira objašnjenje mojega klijenta o tome što se na podmornici dogodilo”, rekla je Engmark. A ono što je Madsen rekao, dvaput je mijenjao. Prema prvoj verziji priče, Madsen je rekao da je Kim Wall 10. kolovoza oko 22.30 sati dovezao do restorana Halvandet, koji se nalazi blizu mjesta na kojem su se našli tog dana u 19 sati. Vlasnik restorana Bo Petersen je izjavio da je cijelo područje dobro pokriveno videokamerama, a snimke je predao policiji.  

Policija nije objavila što se na snimkama nalazi, ali su zato otkrili da je nakon što su snimke pregledane i nakon saslušanja Madsen promijenio svoj iskaz. Rekli su da im je Madsen ovaj put otkrio da je njezino tijelo nakon nezgode na podmornici bacio u more.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 46
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...