Obavijesti

News

Komentari 138

Izborni vodič: Maske na lice i pravac biralište, nema ćaskanja

Izborni vodič: Maske na lice i pravac biralište, nema ćaskanja
1

SVI NA IZBORE Glasanje je omogućeno i osobama u samoizolaciji, kao i zaraženima virusom, kojih je sad u Republici Hrvatskoj 798...

VIDEO

Pored uobičajenih izbornih pravila, danas odlaskom na biračko mjesto moramo poštovati i epidemiološke mjere. Različito će glasati oni u samoizolaciji, građani zaraženi korona virusom i ostala, velika većina.

Birači bi ujutro, preporuka je, prvo trebali izmjeriti temperaturu. Ako ona prelazi 37,2 i/ili postoje respiratorni problemi tipični za COVID-19, birač bi se trebao javiti dežurnom epidemiologu, odnosno dežurnim liječničkim ordinacijama. Pri ulasku na biračka mjesta glasačima se neće mjeriti temperatura, dakle sve je prepušteno njihovoj savjesti.

Na ulasku će svi morati dezinficirati ruke, a preporuka je i da se donese vlastita kemijska olovka.

POGLEDAJTE VIDEO: Kako pronaći svoje biračko mjesto

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pokretanje videa...

Kako naci svoje biračko mjesto 01:09

Nije specificirano mora li biti plave boje. Preporučuje se da birač sa sobom donese kemijsku olovku kojom će glasati, ali ako to ne učini, na biračkom će ih mjestu također biti. Zato će biti obavezna i dezinfekcija ruku po izlasku. U prostoriju birači ulaze i izlaze jedan po jedan, poštujući međusobni razmak, kao i razmak s ostalim prisutnim osobama od 1,5 metara. Na red će čekati ispred ulaza u prostoriju, gdje također moraju biti razmaknuti po metar i pol. Čekanje na hodnicima bi trebalo biti što kraće i preporučuje ga se organizirati vani što je više moguće. U prostoriji će moći biti onoliko birača koliko je glasačkih mjesta. Glasačima se preporučuje da stave masku, koju će nakratko moći maknuti samo kod identifikacije uz osobnu iskaznicu i na udaljenosti od dva metra od člana biračkog odbora. Ako netko nema masku, mora mu se omogućiti glasanje, uz poštovanje ostalih mjera. Maska se posebno preporučuje osobama koje imaju kronične bolesti, zbog kojih su u većem riziku od težih posljedica korona virusa.

Birači ne trebaju nositi rukavice, osim ako imaju oštećenje kože i noktiju na rukama.

Mjesta koliko i birača

Glasačka mjesta trebaju biti udaljena metar i pol jedno od drugog. Članovi biračkog odbora moraju međusobno održavati fizički razmak od 1,5 metara i obavezno nositi maske. Preporučuje im se i nošenje rukavica, obavezno ako imaju ošetećenje kože i noktiju.

Član biračkog odbora koji identificira birače uzimanjem javne isprave u ruke obavezno mora nositi rukavice i dezinficirati ih.

Zagrepčani, pripazite! Korona i potres nekima su promijenili biračka mjesta. Evo gdje glasate
Zagrepčani, pripazite! Korona i potres nekima su promijenili biračka mjesta. Evo gdje glasate

'Praznik demokracije'

- Apeliram na građane da izbore, taj ‘praznik demokracije’, ne shvate doslovno kao opušteni praznik. Nek’ ponesu maske, iako nisu obavezne, neka ne komentiraju izbore dok čekaju ili nakon njih, odnosno neka se što kraće zadržavaju na biračkome mjestu - savjetuje dr. Branko Kolarić, epidemiolog sa Zavoda “Andrija Štampar”. Slaže se s preporukom da se na glasanje ponese vlastita kemijska olovka i da se na ulazak na biračko mjesto, ako je moguće, u što većoj mjeri čeka na otvorenom.

- Budemo li se držali svih propisanih mjera, pogotovo u slučaju glasanja zaraženih osoba i onih u samoizolaciji, značajno ćemo smanjiti i mogućnost prijenosa zaraze - kaže dr. Kolarić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 138
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag